Thajské jarní závitky (spring rolls)
Vím, tento recept se moc neslučuje se zdravým životním stylem, ale toto tajemství jsem si prostě nemohla nechat pro sebe. Upozornění hned na začátek: jsou těžce návykové, takže si je dávkujte v malém množství, nebo skončíte u mě v poradně :D
Křupavé jarní závitky, neboli Po pia pod, si můžete dát snad v každé asijské restauraci. Tak jako má v Česku každá hospodyňka svůj recept na vepřo-knedlo-zelo, tak i v těchto asijských restauracích dostanete pokaždé závitky trošku jiné. Thajská kuchyně je ovlivněna hned několika jinými kuchyněmi. Podle toho, se kterou více sympatizuje váš kuchař, dostanete závitky buď v rýžovém papíru, který je typický pro původně vietnamskou recepturu, nebo v pšeničném papíru, který je naopak oblíbený v čínských receptech. Tak či tak, my jsme v Thajsku narazili pouze na závitky v pšeničném papíru.
Ve škole vaření jsem se navíc dozvěděla, že jsou tyto závitky jedním z mála thajských receptů, kde je použitá pšeničná mouka. Zároveň jsou tyto závitky oblíbenější údajně proto, že se s pšeničným "papírem" lépe pracuje, méně se trhá a praská. Sehnat ho tady v Česku byla opravdu výzva ale mám pro vás skvělou zprávu: jde to! Zatím jsem je našla pouze v síti prodejen MAKRO, mražené. V jednom balení je 40 papírů, což vám vyjde na 20 dvojitě balených, nebo 40 jednopapírových závitků. Já vždy kupuju více balení a mám je schované doma v mražáku pro případ, kdy mě popadne závitková nálada.
Příprava těchto závitků zabere více času, ale věřte mi, že se to rozhodně vyplatí. Chce to trochu cviku, ale určitě to zvládnete! Důležité je docílit křupavých rolek, což je na celém procesu nejtěžší. Často jsme i v restauracích dostali závitky rozbředlé, nasáklé olejem a nedochucené. To vás pak rychle přejde chuť. Naučila jsem se proto recepturu ve vyhlášené thajské škole vaření přímo tam, kde mají nejlepší závitky široko daleko. A teď je budete umět i vy!
Ingredience
(20 závitků)
- 1čl mletého pepře
- 50ml houbové omáčky (mushroom sauce, viz TIP č.1)
- 50ml sojové omáčky
- 1pl sezamového oleje
- 100ml thajského zeleninového vývaru nebo vody
-------------
- 200g skleněných (rýžových) nudlí
- 10 stroužků česneku
- 6 kořínků koriandru (volitelné)
- 250g čerstvých mungo klíčků
- 20ks sušených shitake hub
- 3 střední mrkve
- 6 jarních cibulek (se zelenými stonky)
-------------
"lepidlo"
Postup
- Namočte shitake houby na 20 minut do vody. Poté zceďte, zalijte novou vodou a vařte 20 minut. Zceďte a nechte vychladnout.
- Namočte skleněné nudle na 10 minut do vody. Poté zceďte. Nůžkami nastříhejte na kratší kousky, cca 15 cm (nudle jsou dlouhé asi 50cm).
- V misce rozmíchejte všechny omáčky, koření a vývar/vodu z prvního oddílu. Dejte stranou.
- Shitake houby nakrájejte na tenké plátky, mrkev na cca 5 cm dlouhé julienne nudličky a jarní cibulku na 5cm kousky.
- Ve velkém woku nebo opravdu velké pánvi (klasická pánev nebude stačit - odzkoušeno!) oresujte na 3pl oleje najemno nasekaný česnek a koriandrové kořínky také na jemno na středním plameni.
- Až začne česnek s kořínky uvolňovat vůni, zvyšte plamen, přidejte mungo klíčky, shitake houby a mrkev.
- Když začnou mungo klíčky trošičku měknout, přidejte mix omáček z misky a poté nudle. Restujte, až zelenina a nudle vsáknou veškerou omáčku.
- Vypněte plamen, přidejte stonky jarní cibulky, promíchejte a přendejte směs do mísy.
--------------
- 15 minut před balením závitků vytáhněte pšeničné papíry z mražáku. Ty, které nakonec nepoužijete, můžete opětovně zamrazit.
- Navhčete dvě látkové kuchyňské utěrky nebo dostatečně velké plátýnka. Do jednoho zabalte pšeničné papíry, do druhého budeme ukládat připravené závitky, aby papír neoschnul.
- Závitky balte buď do jednoho, nebo do dvou papírů zároveň. V případě jednoho papíru budou průhlednější a více náchylné k prasknutí a nasáknutí olejem. Já proto balím závitky do dvou papírů. Jsou esteticky hezčí, křupavější a šance na úspěch je vyšší :)
- Papír umístěte rohem proti vám. Téměř do středu papíru dejte cca 3 velké lžíce náplně.
- Zarolujte tak, že zbytek papíru vytvoří trojúhelník, dobře utahujte. V tuto chvíli přeložte okraje, pořádně utáhněte a pokračujte v rolování.
- Až bude papír vypadat jako obálka, potřete okrajte zbylého rohu "lepidlem" vzniklým rozmícháním mouky s vodou. Pořádně přimáčkněte na závitek a uložte do vlhké utěrky.
- Až budete mít všechny závitky připravené, rozpalte v hlubokém menším woku nebo hrnci. Olej by měl sahat do 2/3 nádoby, aby se závitky nespálily o dno a kraje nádoby.
- Správně rozpálený olej poznáte tak, že do něj strčíte párátko. Pokud budou kolem párátka vznikat bublinky, je olej připraven. Když budou bublinky moc velké, olej je příliš rozpálený.
- Smažte závitky ideálně po dvou kusech, aby se olej moc neochladil. Kolem závitků by měly vznikat bublinky a měly by se smažit pozvolna a rovnoměrně.
- Až budou závitky osmažené do zlatova, vytáhněte je, nechte okapat a uložte na rošt, aby na vzduchu vychladly a zůstaly křupavé. Už by z nich neměl kapat další olej.
- Podávejte s tradiční sladko-kyselou chilli omáčkou, do které se závitky namáčejí. Chutné jsou však i bez dipu.
TIP č.1: Pro většinu surovin jezdím na Olomouckou (Brno, v Praze Sapa) nebo do Makra. Například mungo klíčky, tradiční asijské omáčky (sojovka, houbová omáčka, hledejte Healthy boy brand), sezamový olej, palmový cukr, shitake houby, rýžový ocet, čerstvý koriandr i s kořínky nebo úžasnou zelenou cibulku kupuju právě na Olomoucké. V Makru beru hlavně pšeničné papíry, případně mungo klíčky a další suroviny, když nemám cestu na Olomouckou. Houbovou omáčku už seženete i ve velkém Tescu, ale od jiné značky a v menším balení).
TIP č.2: Skvělá zpráva, závitky si můžete připravit i do zásoby! Neusmažené závitky vydrží v lednici cca 4 dny ve vzduchotěsné nádobě. Zabalte je do suchého čistého plátýnka, které bude odvánět přebytečnou vlhkost, jinak papír rozbředne. Před smažením je nechte na lince ohřát na pokojovou teplotu. Druhá možnost je závitky zlehka předsmažit, jen tolik, aby papír vytvořil pevnou krustu, a poté uskladnit na mražák. Před podáváním je už jen dosmažte a jste připraveni!
Vaše
I.❤
Marie
- 21.01.2021 - 17:03