Thajské jarní závitky (spring rolls)



Vím, tento recept se moc neslučuje se zdravým životním stylem, ale toto tajemství jsem si prostě nemohla nechat pro sebe. Upozornění hned na začátek: jsou těžce návykové, takže si je dávkujte v malém množství, nebo skončíte u mě v poradně :D


Křupavé jarní závitky, neboli Po pia pod, si můžete dát snad v každé asijské restauraci. Tak jako má v Česku každá hospodyňka svůj recept na vepřo-knedlo-zelo, tak i v těchto asijských restauracích dostanete pokaždé závitky trošku jiné. Thajská kuchyně je ovlivněna hned několika jinými kuchyněmi. Podle toho, se kterou více sympatizuje váš kuchař, dostanete závitky buď v rýžovém papíru, který je typický pro původně vietnamskou recepturu, nebo v pšeničném papíru, který je naopak oblíbený v čínských receptech. Tak či tak, my jsme v Thajsku narazili pouze na závitky v pšeničném papíru.

Ve škole vaření jsem se navíc dozvěděla, že jsou tyto závitky jedním z mála thajských receptů, kde je použitá pšeničná mouka. Zároveň jsou tyto závitky oblíbenější údajně proto, že se s pšeničným "papírem" lépe pracuje, méně se trhá a praská. Sehnat ho tady v Česku byla opravdu výzva ale mám pro vás skvělou zprávu: jde to! Zatím jsem je našla pouze v síti prodejen MAKRO, mražené. V jednom balení je 40 papírů, což vám vyjde na 20 dvojitě balených, nebo 40 jednopapírových závitků. Já vždy kupuju více balení a mám je schované doma v mražáku pro případ, kdy mě popadne závitková nálada.

Příprava těchto závitků zabere více času, ale věřte mi, že se to rozhodně vyplatí. Chce to trochu cviku, ale určitě to zvládnete! Důležité je docílit křupavých rolek, což je na celém procesu nejtěžší. Často jsme i v restauracích dostali závitky rozbředlé, nasáklé olejem a nedochucené. To vás pak rychle přejde chuť. Naučila jsem se proto recepturu ve vyhlášené thajské škole vaření přímo tam, kde mají nejlepší závitky široko daleko. A teď je budete umět i vy!






Ingredience

(20 závitků) ------------- -------------

"lepidlo"


Postup

--------------

TIP č.1: Pro většinu surovin jezdím na Olomouckou (Brno, v Praze Sapa) nebo do Makra. Například mungo klíčky, tradiční asijské omáčky (sojovka, houbová omáčka, hledejte Healthy boy brand), sezamový olej, palmový cukr, shitake houby, rýžový ocet, čerstvý koriandr i s kořínky nebo úžasnou zelenou cibulku kupuju právě na Olomoucké. V Makru beru hlavně pšeničné papíry, případně mungo klíčky a další suroviny, když nemám cestu na Olomouckou. Houbovou omáčku už seženete i ve velkém Tescu, ale od jiné značky a v menším balení).

TIP č.2: Skvělá zpráva, závitky si můžete připravit i do zásoby! Neusmažené závitky vydrží v lednici cca 4 dny ve vzduchotěsné nádobě. Zabalte je do suchého čistého plátýnka, které bude odvánět přebytečnou vlhkost, jinak papír rozbředne. Před smažením je nechte na lince ohřát na pokojovou teplotu. Druhá možnost je závitky zlehka předsmažit, jen tolik, aby papír vytvořil pevnou krustu, a poté uskladnit na mražák. Před podáváním je už jen dosmažte a jste připraveni!







Vaše

I.❤


Komentáře