Správně připravené jarní závitky by měly být výborné i samotné, bez omáčky. Ta celému předkrmu dodá finální šmrnc a zážitek z tohoto jídla bude nezapomenutelný. Tajemství tkví v kombinaci 3S+ chutí, tedy sladké (sweet), slané (salty) a kyselé (sour), které zajistí vyváženost konečné chuti jídla. Když přidáme navíc chuť pálivou (+spicy) a vše smícháme ve správném poměru, můžete si být jisti, že to bude pecka! Na 3S+ kombinacích jsou ostatně postaveny základy vaření, takže pokud vám někdy v jídle "něco" chybí, zkuste popřemýšlet, zda jste použili všechny tyto základní chutě. A začnou se dít zázraky. :)
Tradiční sladko-kyselá chilli omáčka, tak jak ji znám z Thajska, je na mě dost intenzivní zážitek. Nejenom, že nejsem moc kamarádka s pálivou chutí, neholduju ani přílišnému množství cukru. Vytvářím si pro sebe tedy odlehčenou variantu, která sice není tak hutná a intenzivní, ale pro mé potřeby naprosto dokonalá. Vyzkoušejte obě a uvidíte, která bude ta pravá pro vás.
TIP č.1: Tradiční thajská sladko-kyselá chilli omáčka má velmi světlou, nažloutlou barvu. Té docílíte volbou vhodného sladidla, tedy světlého cukru nebo palmového cukru. Pokud do omáčky přidáte hnědý cukr, výsledek bude tmavší. Na chuti to však nic nemění. :)
TIP č.2: Pokud se vám nechce omáčku připravovat doma, dá se už sehnat i hotová. V tom případě bych osobně doporučila značku Mae Pranom Brand (ve znaku mají hlavu paní zakladatelky, která vypadá jak Michael Jackson :) ) a jejich Spring roll sauce.
Ingredience
Zdravější omáčka
TIP: Množství je mnohem menší, než v receptu na tradiční omáčku. Mě vystačí cca na 4 závitky, ale záleží, jak moc omáčkoví jste. Pokud chcete stejné množství, jako tradiční omáčky, pak ingredience ztrojnásobte nebo zčtyřnásobte.
Vaše
I.❤
Nelly
- 15.01.2022 - 12:43