Thajský zeleninový vývar
Ve spoustě mých oblíbených thajských receptů se používá jejich zeleninový vývar, který je lehce odlišný od toho našeho českého a obsahuje thajské typické suroviny. Jídla se dají samozřejmě připravit i s naším vývarem nebo použít místo něj vodu, avšak když to chceme pěkně autentické, tak ať to stojí za to!
Na thajské kuchyni mě asi nejvíc baví to, že když máte všechny suroviny doma po ruce, příprava jídla trvá jen chviličku. Dneska vás proto nečeká žádná velká složitost, tento vývar zvládnou opravdu i děti a naprostí kulinářští začátečníci. Zažehněte plotnu, jdeme na to :)
Ingredience
(2l vývaru)
- 2 litry vody
- 1 cibule
- 2 snítky koriandru i s kořenem
- 5 plátků bílé ředkve
- 10 kuliček černého pepře
- 5 stroužků česneku
- 5 sušených shitake hub
- 1/2 mrkve
Postup
- Cibuli rozkrojte na poloviny, kořeny koriandru rozmáčkněte nožem, ukrojte 5 plátků ředkve a mrkev pokrájejte na kolečka.
- Všechny suroviny vložte do hrnce s 2 litry vody, přiveďte k varu a poté vařte na mírném plameni 30 minut.
- Vývar sceďte a buď rovnou použijte, nebo zamražte na horší časy.
TIP: Nikdy vývar nespotřebuju celý a proto si zbytek ukládám na mražák. Na Pad Thai jej třeba mrazím do malých formiček na pralinky, na curry v pytlících nebo miskách.
Vaše
I.❤