Massaman curry s jasmínovou rýží
V Thajsku jsem se ve škole vaření naučila připravovat nejenom domácí curry pasty, ale také z nich vařit úžasná curry jídla. Mým asi nejoblíbenějším se stalo Massaman curry, při jehož přípravě celý byt voní jako o Vánocích. Láska na první přičichnutí!
Massaman curry má logicky jako svůj základ massaman curry pastu (kruang gaeng massaman). Ta by měla obsahovat kromě základních ingrediencí také anýz, hřebíček, skořici, bílá kardamomová semínka a muškátový oříšek. Právě tato, typicky vánoční koření dodávají massaman curry jeho nezaměnitelnou chuť. Pokud nemáte svou vlastní, domácí curry pastu, dá se sehnat i v obchodě. Hledejte oranžový kelímek s nápisem Massaman curry, stojí cca 60,-/ 400g a je od značky Cock brand. Tohle curry mi moc chutná, nicméně když jsem koukala na složení, neobsahuje zmiňované "vánoční koření". To si buď můžete do jídla při restování curry pasty přidat, nebo jídlo připravit bez něj. I tak je výborné!
Toto curry je v Thajsku velmi oblíbené, nicméně jeho chuť je silně ovlivněna Indií. Díky tomu, že jeho rostlinná verze neobsahuje maso, připravuje se mnohem kratší dobu a vy tak můžete jíst do 30 minut od zapnutí sporáku. Jako každé curry, i toto chutná nejlépe druhý den, až když se rozvinou chutě koření. Já to ale nikdy nevydržím a jím ho často ještě z hrnce na plotně. :D Tajemství lahodné chuti curry je v postupném přidávání kokosového mléka ve třech fázích. Díky tomu má přirozený tuk v mléce dostatek času na promísení s kořením a bylinkami z curry pasty. Věřte mi, tohle se nedá srovnat, je to bomba!
Ingredience
(2-3 porce)
- 2 pl oleje na pečení a smažení
- 2 - 3 pl massaman curry (podle chuti na pálivé)
- 5cm čerstvého zázvoru
- 1 plechovka (400ml) kokosového mléka
- 1 dcl (thajského) zeleninového vývaru
- 1 střední sladká brambora (batát)
- 1 balení tofu natural (volitelné, používám od Lunter)
- 1/2 jicamy (volitelné, já ji zprvidla nedávám, protože ji nemám běžně doma)
- 1 cibule
- 1 čl soli
- 2 pl palmového cukru nebo 3 čl hnědého cukru
- 4 čl tamarindové omáčky
- 3 pl pražených nesolených arašídů
Postup
- V hrnci zahřejte na středním plameni curry pastu na oleji. Míchejte, dokud vám curry neprovoní celou kuchyň. :)
- Přidejte na tenké nudličky pokrájený zázvor (trošku si nechte na ozdobu) a ještě chvíli restujte.
- Směs zalejte 1/3 kokosového mléka a vařte cca 4 minuty nebo dokud mléko nezačne houstnout. Tento krok ještě dvakrát zopakujte.
- Přidejte vývar, sůl, cukr, tamarindovou omáčku, očištěné sladké brambory a jicamu pokrájené na kostičky, tofu rovněž na kostky a za občasného míchání vařte 10 minut pod pokličkou.
- Poté přidejte pražené nesolené arašídy a ještě cca 5 minut vařte za stálého míchání, abyste středně husté curry nepřipálili.
- Ochutnejte a případně vylaďte rovnováhu mezi sladkou, slanou a kyselou chutí.
- Vaše výsledné curry by mělo být středně husté s trochou červeného oleje na hladině. Ten vzniká mícháním kokosového mléka s curry pastou.
- Podávejte s jasmínovou rýží.
TIP: Kokosové mléko je třeba přidávat do jídla tekuté, nezapomeňte proto včas vytáhnout plechovku z lednice/spíže a ujistit se, že je její obsah v kapalné podobě. :)
Vaše
I.❤