Massaman curry s jasmínovou rýží



V Thajsku jsem se ve škole vaření naučila připravovat nejenom domácí curry pasty, ale také z nich vařit úžasná curry jídla. Mým asi nejoblíbenějším se stalo Massaman curry, při jehož přípravě celý byt voní jako o Vánocích. Láska na první přičichnutí!


Massaman curry má logicky jako svůj základ massaman curry pastu (kruang gaeng massaman). Ta by měla obsahovat kromě základních ingrediencí také anýz, hřebíček, skořici, bílá kardamomová semínka a muškátový oříšek. Právě tato, typicky vánoční koření dodávají massaman curry jeho nezaměnitelnou chuť. Pokud nemáte svou vlastní, domácí curry pastu, dá se sehnat i v obchodě. Hledejte oranžový kelímek s nápisem Massaman curry, stojí cca 60,-/ 400g a je od značky Cock brand. Tohle curry mi moc chutná, nicméně když jsem koukala na složení, neobsahuje zmiňované "vánoční koření". To si buď můžete do jídla při restování curry pasty přidat, nebo jídlo připravit bez něj. I tak je výborné!

Toto curry je v Thajsku velmi oblíbené, nicméně jeho chuť je silně ovlivněna Indií. Díky tomu, že jeho rostlinná verze neobsahuje maso, připravuje se mnohem kratší dobu a vy tak můžete jíst do 30 minut od zapnutí sporáku. Jako každé curry, i toto chutná nejlépe druhý den, až když se rozvinou chutě koření. Já to ale nikdy nevydržím a jím ho často ještě z hrnce na plotně. :D Tajemství lahodné chuti curry je v postupném přidávání kokosového mléka ve třech fázích. Díky tomu má přirozený tuk v mléce dostatek času na promísení s kořením a bylinkami z curry pasty. Věřte mi, tohle se nedá srovnat, je to bomba!






Ingredience

(2-3 porce)

Postup


TIP: Kokosové mléko je třeba přidávat do jídla tekuté, nezapomeňte proto včas vytáhnout plechovku z lednice/spíže a ujistit se, že je její obsah v kapalné podobě. :)



















Vaše

I.❤


Komentáře