Křupavý detoxikační salát se slzovkou a mungo klíčky



Venku už je opravdové léto a to volá po lehkých jídlech. Já jsem si v Toskánsku oblíbila tento jednoduchý a přitom neuvěřitelně zdravíprospěšný salát, který připravíte mrknutím oka.


Na tomhle salátu z pouhých tří ingrediencí si debužíruju už několik týdnů. Když máte po ruce všechny suroviny, zabere vám jeho příprava opravdu maximálně 5 minut. Takže ... Znáte slzovku? A mungo klíčky? :)

Slzovku jsem pasovala na můj osobní objev roku 2017. Naučil mě na ni Kuba v Toskánsku a je to teda pecka! Možná ji znáte pod názvem Hatomugi nebo Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren. Jedná se o bezlepkovou obilovinu, která je na našem maličkém světě oblíbená už od nepaměti a to především pro své velmi silné čistící účinky. Proto se také používá k detoxikaci organismu.

Často se využívá pro své příznivé působení při projevech akné a dalších hnisavých a zánětlivých projevech kůže. Pomáhá při otocích a bolestech kloubů a svalů, podporuje léčbu zánětů močového měchýře, zápalu průdušek i plic. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitaminů skupiny B, vitaminu C, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku a to ve velmi dobře vstřebatelné a zpracovatelné formě! Odvar ze slzovky je blahodárný pro správnou funkci jater a pomáhá při žaludeční a střevní slabosti. Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou a dokonce zpomaluje šedivění vlasů!

Pro své velmi silné účinky se doporučuje konzumovat v malém množství a to cca dvě polévkové lžíce uvařené slzovky denně. Není vhodné jíst ji ve velkém množství a dlouhodobě, aby neztratila své účinky na naše těla. Ostatně jako spousta dalších blahodárných bylin. Více se o slzovce můžete dočíst na webu www.hatomugi.cz, ze kterého jsem pro tento úvod čerpala i já. :)







Ingredience

(1 porce)

Postup


TIP 1.: Nekupujte zbytečně drahá nakličovadla! Ta výše zmíněná z Alnatury vyjdou cca na 80Kč a seženete je v DM drogeriích, nejčastěji v období Velikonoc. Pokud je během roku neuvidíte na prodejně, zkuste se zeptat na pokladně. Mě takhle paní prodala čtyři sklenice v červnu za 30Kč každou a donesla mi je přímo ze skladu, protože je nikdo nechtěl. A navíc mi za to ještě poděkovala, no neberte to :D

TIP 2.: Až budete mít mungo klíčky vyrostlé podle vašich představ, dejte je i se sklenicí do ledničky. Vydrží vám tam několik dní čerstvé a křupavé a navíc se proces klíčení v chladu zastaví.










Vaše

I.❤


Komentáře





Lilly

- 30.01.2019 - 08:39

Ahoj Ivka, ďakujem za skvely recept na šalátik. Tie sklenice, ktoré odporúčaš od Alnatury, máš nejaký tip, kde by sa v Brne dali zohnať? Ďakujem za odpoveď.

HLAVU VZHŮRU

- 30.01.2019 - 10:53

Ahoj Lilly, já děkuji tobě za tak milou zpětnou vazbu, jsem ráda, že ti chutná! Sklenice jsem nakoupila v DM drogerii, jak píšu pod receptem v Tipu č.1. Nemívají je běžně po celý rok, stoprocentně se ale objevovaly vždy před velikonocemi. Pokud je nebudou mít na prodejně, zkus se určitě zeptat u pokladny, mívají je někdy schované ve skladu na další sezonu. :) Teď mě ještě napadá, že DM drogerie plošně stahovaly značku Alnatura z prodejen a nahradili ji svou DMbio. Tak je taky možné, že už je bohužel nebudou mívat vůbec. :( Podobný systém nakličovacích sklenic mají ještě v Sonnentoru na Šilingrově náměstí, vyjdou ale mnohem dráž.