Na tomhle salátu z pouhých tří ingrediencí si debužíruju už několik týdnů. Když máte po ruce všechny suroviny, zabere vám jeho příprava opravdu maximálně 5 minut. Takže ... Znáte slzovku? A mungo klíčky? :)
Slzovku jsem pasovala na můj osobní objev roku 2017. Naučil mě na ni Kuba v Toskánsku a je to teda pecka! Možná ji znáte pod názvem Hatomugi nebo Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren. Jedná se o bezlepkovou obilovinu, která je na našem maličkém světě oblíbená už od nepaměti a to především pro své velmi silné čistící účinky. Proto se také používá k detoxikaci organismu.
Často se využívá pro své příznivé působení při projevech akné a dalších hnisavých a zánětlivých projevech kůže. Pomáhá při otocích a bolestech kloubů a svalů, podporuje léčbu zánětů močového měchýře, zápalu průdušek i plic. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitaminů skupiny B, vitaminu C, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku a to ve velmi dobře vstřebatelné a zpracovatelné formě! Odvar ze slzovky je blahodárný pro správnou funkci jater a pomáhá při žaludeční a střevní slabosti. Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou a dokonce zpomaluje šedivění vlasů!
Pro své velmi silné účinky se doporučuje konzumovat v malém množství a to cca dvě polévkové lžíce uvařené slzovky denně. Není vhodné jíst ji ve velkém množství a dlouhodobě, aby neztratila své účinky na naše těla. Ostatně jako spousta dalších blahodárných bylin. Více se o slzovce můžete dočíst na webu www.hatomugi.cz, ze kterého jsem pro tento úvod čerpala i já. :)
TIP 1.: Nekupujte zbytečně drahá nakličovadla! Ta výše zmíněná z Alnatury vyjdou cca na 80Kč a seženete je v DM drogeriích, nejčastěji v období Velikonoc. Pokud je během roku neuvidíte na prodejně, zkuste se zeptat na pokladně. Mě takhle paní prodala čtyři sklenice v červnu za 30Kč každou a donesla mi je přímo ze skladu, protože je nikdo nechtěl. A navíc mi za to ještě poděkovala, no neberte to :D
TIP 2.: Až budete mít mungo klíčky vyrostlé podle vašich představ, dejte je i se sklenicí do ledničky. Vydrží vám tam několik dní čerstvé a křupavé a navíc se proces klíčení v chladu zastaví.
Vaše
I.❤
- 30.01.2019 - 10:53
Lilly
- 30.01.2019 - 08:39