Raffaello kuličky s mandlí
Tyto sněhově bílé kuličky rozplývající se na jazyku mě naučila má kamarádka Martina Greenberg, se kterou jsme vedly už několik kurzů vánočního (ne)cukroví. Hned na tom prvním mě odzbrojila právě tímto vyladěným receptem, který od té doby chystám doma pravidelně. Letos už jsem to nevydržela a poprosila Marťu o svolení ke zveřejnění tohoto ultimátního receptu, abyste se z něj mohli radovat i vy. Děkuji proto Martině z celého srdce a posílám recept do světa. Ať vám chutná!
Základním krokem k úspěchu s těmito kuličkami je trpělivost. Nebojte, recept je opravdu velmi jednoduchý, nicméně pokud chcete, aby se vám kuličky rozplývaly na jazyku, je potřeba docílit opravdu jemné a krémové struktury těsta. Zatím jsem je vždy připravovala na vysokorychlostním mixéru, ale brzy je pro vás zkusím vyrobit i na dalších strojích, ať máme srovnání. Pak tady své poznatky určitě připíšu.
Ingredience
( cca 50 kuliček )
Postup
- Nejdříve si připravte mandle. Já je dávám do kuliček oloupané, proto je třeba nachystat si je dopředu.
- V případě, že chcete mít recept v raw kvalitě, namočte mandle alespoň přes noc do vlažné vody. Druhý den oloupejte a nechte proschnout buď v sušičce potravin nebo na topení.
- Pokud na raw kvalitě netrváte, dá se loupání urychlit zpařením mandlí horkou vodou. Ty pak můžete loupat po pár minutách, avšak i tak je potřeba nechat je dostatečně proschnout, aby se kuličky rychle nekazily.
- V mixéru rozmixujte kešu ořechy až do lepkavé jemné konzistence. Přendejte do mísy, ale mixér neoplachujte.
- Nyní do mixéru nasypte kokos a mixujte až na tekuté kokosové máslo. Pokud se bude směs při mixování zahřívat, nechte mixér chvilku vydechnout a poté pokračujte.
- Hotové kokosové máslo přelijte do mísy ke kešu ořechům.
- Směs dobře promíchejte a přidejte sladidlo. Těsto začne housnout až do tvárné konzistence.
- Zkuste z těsta vytvořit kuličku. Pokud bude příliš měkká a neudrží tvar, dejte těsto na chvíli ztuhnout do lednice.
- Pokud se s těstem dobře pracuje, vytvořte z něj kuličku, vmáčkněte oloupanou suchou mandli a obalte v kokosu.
- Kuličky skladujte v chladu v uzavřené nádobě. Nejlépe chutnají, když je necháte chvilku povolit v pokojové teplotě.
TIP č.1: Já osobně miluju raw mandle "Valencia" ze Španělska. Pro svou větší velikost a placatější tvar jsou však na plnění kuliček nepraktické a proto doporučuji použít na tento recept raději drobnější, baculatější, avšak rovněž velmi lahodné mandle "Carmel" z USA.
TIP č.2: Dejte si pozor na kvalitu kokosu, k rozmixování až na máslo je potřeba kokos šťavnatý (tučný). Z málo šťavnatého kokosu totiž místo másla umixujete pouze mouku a dál už to nepůjde. Kvalitní kokos mají třeba na eshopu Světa plodů, nebo v obchodech ty s certifikací BIO.
TIP č.3: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Rozmixované kešu ořechy asi do takovéhle konzistence. :)
Kokosové máslo by mělo být opravdu tekuté!
Výsledné těsto pak takto "zhoustne. Magic! :)
A pak už jen kuličkovat a jíst.
Vaše
I.❤