Včelařství Stanislav Benáček - med přímo od včelaře

6.1.2017

Med považuji za naprosto dokonalý přírodní lék a obrovsky si jej vážím. Je to takové moje tekuté zlato, které si doma pečlivě schraňuji a nakládám s ním jako se šafránem. A protože není med jako med, záleží mi na tom, odkud ten, který používám, pochází a co je vlastně zač.


Určitě jste si všimli, že recepty, které můžete najít u mě na webu jsou rostlinné a s minimem průmyslově zpracovaných surovin. To svádí k myšlence, že jsem vegan a nevím, proč je to pro lidi tak důležité, nicméně se mě na toto i často ptají. :) A protože dneska píšu o, ve veganské komunitě, "kontroverzním" medu, je na čase osvětlit, jak že se to s tou mou filozofií vlastně má, ať máme čistý stůl.

Rostlinná strava se od doby mé léčby stala běžnou a neodmyslitelnou součástí mého života. Veganství je však životní styl a filozofie, která neobnáší pouze stravu, ale spoustu dalších aspektů, o kterých v současné chvíli mohu říct, že s nimi ve velké míře souhlasím a dávají mi smysl. Nicméně ... já se za vegana nepovažuji a to z jednoho prostého důvodu. Nepotřebuji se označovat jakoukoliv nálepkou nebo patřit do škatulky takové nebo makové. A taky - jím med :). Protože ve svém životě při volbě nad každým svým jídlem i činem zohledňuji mnohem více aspektů, než "jen" stránku zdravotní, etickou a environmentální, přesvědčila jsem se, že nic není černobílé, nebo chcete -li čistě veganské či neveganské. A tak při odpovědi na otázku: jsi vegan? nejčastěji odpovídám: Jsem Ivana. Tečka.



*Fotoarchiv Benáčkových


Chápejte mě správně, rozhodně vás teď nechci nijak nabádat, abyste veškerý cukr a další sladidla ve vaší domácnosti nahradili medem, to určitě ne. Med, jakožto produkt pilných včel je totiž výsledkem jejich tvrdé dřiny a tak bychom si tohoto tekutého pokladu měli vážit a nakládat s ním opravdu jako s lékem. Snažme se proto snižovat celkové množství veškerých sladidel ve stravě a med si pak zvládneme vychutnat i v malinkých dávkách tak, jak je to žádoucí.

Jedna má klientka a v současné době i báječná kamarádka Hanka mě oslovila s nečekanou nabídkou. Její bratr je včelař a měl medu více, než by zvládl udat. Už to vypadalo, že bude muset dát med na výkup, i když nerad. Kdyby se tak stalo, jeho kvalitní, lokální, poctivě získaný med by byl pravděpodobně smíchán s medy z jiných zemí, které, vzhledem k tomu českému, bývají povětšinou méně ceněné. Zatímco legislativa České republiky včelařům vůbec neumožňuje používat antibiotika k jejich léčbě, v jiných zemích tomu tak není. I proto má český med na medovém trhu své vysoké postavení.

A tak se Hanka rozhodla, že přiloží ruku k dílu a oslovila mě, zda bych měla zájem jejich medy ochutnat, používat pro vlastní spotřebu a třeba i při práci a na kurzech. Jejich med by se tak dostal do povědomí více lidí a mohl dělat ještě větší radost. Slovo dalo slovo, Hanka mi donesla medy na ochutnání a musím vám říct, že jsou opravdu lahodné! Od té doby nakupuji medy u Benáčků a z vlastní zkušenosti je moc ráda doporučuji dál.





Proč byste měli vyzkoušet med právě od Benáčků?


Jsem přesvědčená o tom, že když brát med, tak od člověka, kterého znám, mohu se na něj spolehnout a vím, že se o včelky stará celým svým srdcem. To mi bohužel med koupený v supermarketu ani na pultech zdravé výživy nezaručí, neboť se stále jedná o produkt, za jehož původ ve většině případů nejde vidět. A proto mám pro vás skvělou zprávu: tento med můžete sehnat přímo v Brně!

Hanka bydlí kousek ode mě, na ulici Durďákova, kde vám může med po předchozí domluvě vydat. Objednávat jej můžete na telefonu: 733 724 875 nebo mailové adrese: vcelarstvibenacek-brno@seznam.cz. V současné době nabízejí med květový, smíšený, květový pastovaný a smíšený pastovaný. Medovicový (lesní) med letos není k dostání, nicméně další roky by opět být mohl. Medy dodávají v klasickém množství 950g/sklenice za 150 Kč, což je podle mě naprosto fantastická cena!



*Fotoarchiv Benáčkových



Květový med

Tento med bývá nejsvětlejší a má velmi jemnou, méně výraznou chuť. Díky těmto vlastnostem se skvěle hodí i do receptů, kde potřebujete zachovat světlou barvu výsledného díla, jako jsou třeba kokosové kuličky, rafaello a podobně. Je vytvářen z nektaru květin. Květový med z prvního stáčení bývá nejčastěji řepkový, protože ta kvete jako první. Květové medy z druhého stáčení jsou pak více luční a mohou mít proto i lehce odlišnou chuť. To mě vlastně na medu baví asi ze všeho nejvíc, že pokaždé chutná trošku jinak a já tak vím, že je dílem přírody.

Kvalitní med poznáte tak, že vám cca za dva až tři týdny po stočení začne postupně krystalizovat (platí v případě medu květového, obecně platí čím tmavší med, tím déle trvá, než zkrystalizuje). Jedná se o přirozený proces, který není na závadu, naopak by vás měl potěšit proto, že víte, že máte opravdu dobrý med. Zkrystalizovaný med můžete opět úvést do tekutého stavu postupným zahříváním ve vodní lázni do 45°C.

Letos mají Benáčkovi i lehce tmavší med, který je z druhého stáčení a převažuje v něm med květový. Jeho tmavší barva je však způsobena malým obsahem medu lesního, jelikož včelky létaly kam to jen šlo. :) Já osobně jsem vyrostla právě na medu lesním a proto mi tento lahodí nejvíce. Konkrétně tento typ medu označujeme jako med smíšený.


Medovicový (lesní) med

Tento med má tmavší barvu a typickou, výraznější chuť. Včelky jej vyrábí z medovice, což je sladká tekutina nízké viskozity a lepkavé konzistence. Produkují ji některé druhy mšic, nejčastěji se vyskytující právě na jehličnanech. Proto se medovicovému medu často říká lesní. Dá se říci, že pokud je příznivé počasí, stromy plodí šťávy, kterými se živí mšice a ty produkují medovici. Tu sbírají včely, živí se z ní a vytvářejí med.


Květový med pastovaný

Jakýkoliv med vám mohou Benáčkovi i zpastovat, Jedná se o proces, kdy se med několik dní šlehá. Tím se do něj vhání vzduch a med pak lépe drží svůj tvar. Je tak vhodný všude tam, kde potřebujete, aby se vám neroztekl. Maminky tuto výhodu využijí především ve chvíli, kdy budou chtít med namazat svým ratolestem třeba na kvalitní pečivo. Tento med jim totiž bude lépe držet tam, kde má a nedopadnou tak, jako já, když jsem byla malá, tedy s holým chlebem a medem úplně všude. :D

Výhodou pastovaného medu je také fakt, že vám nezkrystalizuje. Pokud byste z něj však chtěli vytvořit med tekutý, můžete jej postupně zahřát ve vodní lázni do 45 °C. Takový med se však následně chová stejně, jako med klasický a začne brzy krystalizovat.



*Fotoarchiv Benáčkových


Věděli jste, že ...

Med by se neměl používat v teplé kuchyni, pokud chcete zachovat jeho zdraví prospěšné látky. Většina z nás ho pravděpodobně nejčastěji dává do čaje místo sladidla, nicméně myslete na to, že když ho dáte do horkého nápoje, zničíte teplem spoustu jeho blahodárných látek, především enzymů. Nechte proto nápoj vychladnout tak, že byste byli schopni do něj strčit prst a pak oslaďte. Proto se také doporučuje roztápět již zkrystalizovaný med pouze do 45 °C.

A můj osobní tip na závěr: pokud na vás leze bacilus, bolí vás v krku a/nebo máte rýmu, smíchejte lžíci medu se lžičkou kvalitní skořice (doporučuji tu od Sonnentor) a dopřávejte si 3x denně. Uvidíte, že se vám brzy uleví! No a pokud už nejste zvyklí na tak sladkou chuť jako já, rozmíchejte si svou dávku ve sklenici vody a vypijte. Skořice vás krásně prohřeje a nepotřebujete k tomu ani vodu vařit. :)


Vaše

I.❤


Komentáře