Nejlepší Pad Thai
Když jsem jela poprvé do Thajska, nejvíc jsem se těšila, až ochutnám opravdové thajské Pad Thai, o kterém mi všichni tak moc vyprávěli. Že budu řádně zklamaná téměř z každé porce, kterou jsem ochutnala, jsem vůbec netušila. Pak jsem se ale v thajské škole vaření naučila podobný recept tomuto a od té doby si na těchto nudlích ujíždím, jako nikdy!
Nejdřív jsem si říkala, jestli není až moc troufalé pojmenovat svůj recept na tak známé jídlo rovnou jako nejlepší. Ale on vážně je! Nejlepší, jaký jsem doposud jedla, a že jsem jich teda ochutnala! Přesný a unikátní recept na tyto thajské nudle vlastně neexistuje, každý je vaří lehce odlišně a dokonce v každé části Thajska vám je pravděpodobně připraví trošku jinak. Navíc, pokud chcete nudle čistě veganské, chce to opravdu vyladěnou kombinaci omáček a poměrů surovin tak, aby vás tohle jídlo vystřelilo až do oblak. A já vám slibuju, že s tímhle receptem se do nebe rozhodně dostanete.
Naučím vás dneska všechno o tomto lahodném jídle, co nám předali thajští kuchaři ve škole vaření. Pad Thai je jedním z nejtěžších receptů, pokud ho chcete udělat opravdu špičkově. Tolik přemaštěných a okečupovaných nudlí, co jsem v Thajsku ochutnala, bych vám vážně nepřála. Nejdůležitější ze všeho je proto u tohoto receptu správné načasování. Musíte jednat rychle a na správnou teplotu. Proto je fajn nezanedbat přípravu a vše si hezky nachystat na oddělené hromádky, pak se vám budou suroviny do jídla přidávat pohodlněji. Spousta receptů taky obchází základní nepostradalenou přísadu, a tou je tamarindová omáčka. Ideálně doma dělaná, ta je vždycky nejlepší! Místo ní se často "podvádí" s kombinací octu a cukru, což rozhodně poznáte hned, co jednou ochutnáte jídlo připravené za použití poctivé "tamarindovky".
Ingredience
(jedna moje velká obědová porce nebo 1,5 - 2 běžné porce)
- 100g rýžových nudlí
- 2 pl tamarindové omáčky
- 3 pl sojové omáčky shoyu (s lepkem) nebo tamari (bez lepku)
- 1/2 čl hnědého nebo 3/4 čl palmového cukru
- cca 5 pl vody nebo lépe zeleninového vývaru
- 2 pl oleje na pečení a smažení
- 1 balení (180g) tofu natural (používám Lunter)
- 1/2 thajské šalotky nebo naší menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 pl nudliček nakládané bílé ředkve (daikon)
- 1/2 chilli papričky nebo špetka mletého chilli nebo 1/2 čl chilli vloček
- hrst čerstvých mungo klíčků
- 4 stonky česnekové pažitky nebo jarní cibulky (podle chuti, dávám cca hrst)
- 1/4 limetky
- malá hrst nasekaných nesolených arašídů
Postup
- Rýžové nudle namočte do lehce teplé vody na 15-20 minut. Čím déle budete nudle máčet, tím rychleji pak musíte jednat na pánvi při samotné přípravě.
- V misce rozmíchejte tamarindovou a sojovou omáčku s cukrem tak, aby se rozpustil. Pokud je příliš hustá, přidejte cca 2 lžíce vody nebo vývaru.
- Tofu nakrájejte na kousky o velikosti cca 0,5 x 0,5 x 2cm :) a dejte bokem.
- Thajskou šalotku nebo cibuli a také česnek nasekejte najemno, pokrájejte půlku chilli papričky. Toto vše i s nakládanými nudličkami ředkve připravte na jedno místo (talíř, prkénko, miska).
- Na oddělené místo si připravte mungo klíčky.
- Stonky jarní cibulky pokrájejte na 4cm dlouhé kousky, dejte bokem a arašídy nasekejte na jemno. Jsme připraveni a můžeme jít vařit!
- Ve woku nebo velké pánvi rozpalte 1 lžíci oleje na pečení a smažení a zprudka orestujte kousky tofu do zlatova. Moc do nich nešťourejte, tofu bude vlivem teploty měknout a mohlo by se rozdrobit, takže hezky zlehka. Pokud se vám bude tofu moc připékat, přidejte maximálně 1 další lžíci oleje.
- Když je tofu dozlatova orestované, přidejte cibuli, česnek, chilli a nudličky naložené ředkve a restujte do zavonění česneku, ale ať vám nezhnědne! Směs přesuňte na kraj pánve.
- Do volného místa na pánvi vložte nudle, přidejte 2 pl vody nebo vývaru a krouživým pohybem vmíchávejte směs. Pokud se vám budou nudle rychle spékat v jeden kus, přidejte ještě trošku vody/vývaru a uberte plamen.
- Přidejte předem přpravenou omáčku a mungo klíčky a promíchejte, případně přidejte plamen. Ochutnejte, zda jsou nudle hotové, pokud nejsou, pokračujte v míchání. Pokaždé, když se nudle budou moc lepit ale nebudou ještě hotové, přidejte trošku vody/vývaru.
- Vypněte plamen, přidejte stonky jarní cibulky a zlehka promíchejte.
- Podávejte se čtvrtkou limetky, drcenými arašídy, čerstvými mungo klíčky, jarní cibulkou a chilli vločkami na straně tak, aby se každý mohl rozhodnout, co z těchto dochucovadel a v jakém množství si do jídla přidá. Na stole by rovněž neměla chybět sojová omáčka a cukr na dochucení.
TIP 1: Pokud se napoprvé bojíte, že to na vás bude moc velká rychlovka, stáhněte si trochu plamen po dorestování tofu. Získáte tím trochu více času, abyste se stihli rozkoukat.
TIP 2: Jestli nejste vůbec zvyklí na pálivá jídla stejně jako já, dejte si už na začátku chilli papričky méně (já dávám 1/4), přidat pak můžete klidně kdykoliv. Množství v receptu je na lehce až středně pálivé jídlo.
Vaše
I.❤