Už ani nevím, kde nápad na tuto šťávu vznikl, nicméně se mě drží do dnes v různých variacích. S každým blížícím se jarem mám tuto šťávu neodmyslitelně spjatu, možná pro její typickou svěží zelenou barvu. A ta chuť, hmmm.
Věděli jste, že 100g tepelně neupraveného řapíkatého celeru vám dodá denní potřebnou dávku vitamínu C? To takhle na konci zimy určitě přijde vhod! Řapíkatý celer se dále pyšní vitamíny skupiny B a dále A i E. Z minerálních látek je zajímavý především na množství draslíku, fosforu a hořčíku. V jídelníčku ho určitě ocení i diabetici, neboť přirozeně reguluje hladinu cukru v krvi. Je silně antibakteriální, protizánětlivý a také močopudný. Pomáhá snižovat cholesterol a je oblíbený i pro svou lehce slanou chuť. Právě proto se například v raw kuchyni krájí na menší kousky, suší do 42 stupňů a poté mele na prášek, který se dá použít místo soli. Vyzkoušejte!
TIP: Zkuste přidat při odšťavňování pár snítek máty, půlku citronu nebo obojí, dostanete se minimálně o level výš :)
Vaše
I.❤