Zapečené brambory s brokolicí a rajčaty ve "smetanovo-sýrové" omáčce



Zapečená jídla jsem vždycky měla moc ráda. Nedávno jsem si vzpomněla na zapečené brambory a hned vytvořila svou vlastní, rostlinnou verzi. A protože jsem si naprosto jistá, že tento recept jsem zdaleka nedělala naposledy, podělím se o něj i s vámi. :) A že třeba nemáte rádi brokolici? Tak si tu o ní něco málo přečtěte a určitě zjistíte, že stojí za to si ji občas dát. V tomto receptu krásně doplňuje brambory a vytváří tak lahodnou harmonii chutí.


Brokolice je druhem kapusty a blízká příbuzná květáku. Svůj původ má ve středomoří a je možné ji konzumovat jak syrovou, tak tepelně upravenou. Brokolice je bohatá hned na několik různých vitamínů, například vitamín C, E, B1, B2, kyselinu listovou (B9) nebo beta-karoten (provitamin A). Z minerálů poskytuje množství draslíku, vápníku, síry a fosforu. Wikipedia navíc praví, že: V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. O důvod víc si brokolici občas dát. :)

Opatrní by však při konzumaci měli být ti z vás, jež užívají warfarin (lék na ředění krve, jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu), jelikož brokolice svým obsahem vitamínu K, stejně jako různé další "zelené potraviny a listová zelenina", ovlivňuje účinek tohoto léku. Sám příbalový leták warfarinu udává, že: Příjem vitaminu K rovněž ovlivňuje léčbu přípravkem Warfarin Orion. Z tohoto důvodu by měl být Váš příjem potravy s obsahem vitaminu K během léčby warfarinem co nejvíce vyrovnaný. Je třeba se vyvarovat náhlých změn životosprávy. Nejbohatším zdrojem vitaminu K je zelená zelenina, listová zelenina a byliny ... Není nutné se těmto potravinám vyhýbat, ale jejich množství v denní stravě má byt co nejvíce vyvážené ...






Ingredience

(2-3 porce)

Postup


TIP: Pokud chcete v tomto jídle navýšit množství bílkovin, orestujte na suché pánvi nadrobno pokrájený uzený tempeh. Ten buď přidejte během skládání na brambory, nebo jím posypte výsledné dílo až na talíři.














Vaše

I.❤


Komentáře