Tenhle kadeřávek, to je vám panečku rostlinka. Nenáročná na pěstování, roste a sklízí se i v zimě, kdy nic moc jiného zeleného neroste. Vydrží chlad až do -15 °C a údajně je ještě chutnější, když přemrzne. Chutná podobně jako kapusta, často ho můžete sehnat pod názvem kapusta kadeřavá, anglicky kale. Na rozdíl od kapusty ho však nenajdete ve formě hlávky, ale kučeravých, tmavě zelených listů.
Je zajímavý nejenom pro obrovské množství chlorofylu, ale i provitamín A, vitamín B7, C a z minerálních látek především draslík, železo, fosfor, hořčík a vápník. Jeho pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, je vhodný při jaterních dietách a ledvinových problémech. Jeho největší chloubou je určitě obsah vápníku ve velmi dobře vstřebatelné formě, který umí tělo výborně využít. Zlepšuje proto kvalitu kostí, zubů a nehtů. Díky obsahu vlákniny je vhodným prostředkem při prevenci a léčbě zácpy, zlepšuje střevní peristaltiku. Je velmi vhodný i v období těhotenství a kojení.
TIP: Sehnat kadeřávek už není v dnešní době žádný velký problém. Už předchystaný seženete v Tescu v 200g balení za cca 32,90,-. Není jej třeba umývat, jen protřídit a zbavit případných stonků. Vím, že bývá občas i čerstvý nebalený v Makru a pravděpodobně na něj narazíte v menších obchodech s lokálním ovocem a zeleninou. Lovu kadeřávku zdar!
Vaše
I.❤