Vánoční bramborový salát
Už od mala mám v srdci ukotvenou tradici přípravy maminčiného vyhlášeného, vánočního bramborového salátu. To vždycky 23.12. odpoledne přijela z Olomouce na vánoční svátky babička, my se ségrou zaběhly do sklepa pro obří mísu a usedly s maminkou i babičkou v kuchyni ke stolu, abychom společně oloupaly brambory, na sítku nakostičkovaly zeleninu a jako každý rok bojovaly o to, kdo bude loupat vajíčka. Tato oblíbená činnost vždycky tak nějak patřila babičce, byla v loupání jednoznačný přeborník.
Se salátem pomáhám dodnes, i když už bohužel bez fyzické přítomnosti babičky. O to silnější je její přítomnost v našich myšlenkách a kouzlo přípravy vánočního bramborového salátu tak funguje i nadále. Už tento maminčin salát sice nejím, ale každoročně si mě získává alespoň díky těmto krásným vzpomínkám a síle přítomného okamžiku, kdy nad tou obří mísou kmitá několik párů ruk, jako mravenci v mraveništi.
Letos to budou minimálně třetí Vánoce, kdy se na stole objeví vedle toho maminčiného i můj vyladěný recept na bramborový salát, přetavený do rostlinné podoby. Je totiž načase, abych se o tento majstrštyk podělila i s vámi. Tak šťatné a veselé!
Ingredience
( 4-6 porcí )
- 1kg brambor na salát (použila jsem keřkovské rohlíčky)
- 400g mrkve
- 400g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 200g celeru
- 200g kyselých okurek (miluju "znojemky")
- 100g cibule
- 2 čl černé soli (též známá jako Kala Namak sůl)
- 1 čl himalájské soli
- 3/4 čl mletého pepře
- špetka kurkumy (pro barvu, volitelné)
- 1 dcl láku z kyselých okurek
- 1,5 dávky Dokonalé raw majonézy
Postup
- Brambory důkladně omyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě. Poté sceďte a dejte vychladnout.
- Očistěte mrkev a celer a připravte spolu s hráškem na páře do změknutí. Dejte vychladnout.
- Cibuli pokrájejte nadrobno a spařte horkou vodou. Nechte okapat a vychladnout.
- Poté všechnu vychladlou zeleninu nakrájejte na kostičky, případně použijte kostičkovací sítko či nástavec na foodprocessor.
- Vložte do dostatečně velké mísy, přidejte cibuli, hrášek a na malé kostičky pokrájené kyselé okurky.
- Dochuťte černou i himalájskou solí, pepřem, případně podpořte barvu špetkou kurkumy.
- Přilijte lák z kyselých okurek a zlehka promíchejte.
- Připravte si 1,5 dávky Dokonalé raw majonézy a vmíchejte do salátu.
- Ochutnejte a mějte na paměti, že zejména chuť soli a pepře se v salátu přes noc rozleží a krásně prostoupí zeleninou. I přesto v případě nutnosti dochuťte dle preferencí.
- Nechte odležet ideálně přes noc a podávejte vychlazený.
TIP č.1: Majonéza v salátu v chladu ztuhne a nasákne do zeleniny, proto bude salát druhý den hutnější. Pokud jej chcete řídší, stačí před podáváním vmíchat trochu vody.
TIP č.2: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Vaše
I.❤