Jistě tušíte, že základem této šťávy je červená řepa. Už staří římané ji používali nejen jako běžné jídlo, ale také jako lék. Odtud se pak rozšířila dál do Evropy a u nás v Česku se stala hojně konzumovanou plodinou (taky vám rodinní příslušníci, jež zažili válku, vykládají, jak už řepu nechtějí ani vidět? :) ).
Já jsem řepu vždycky znala jen ze školní jídelny ve formě kyselého sterilovaného salátu, se kterým jsem pokaždé zápasila a nakonec měla víc na tričku než v puse. Když jsem onemocněla, začala jsem řepu pro její zdravotní účinky pít v kombinaci s dalším ovozelem každé ráno. Nejdříve to bylo utrpení, na moje řepové začátky mám opravdu vtipné vzpomínky. Zvládla jsem šťávu vypít jen se zacpaným nosem a na čerstvém vzduchu na balkoně :D. Prostě řepou nepolíbená. Odměnou mi vždy byly perfektní krevní testy a taky trocha sladké ovocné šťávy, kterou mi vždycky máma za odměnu po vypití řepy připravila. Postupně jsem se naučila vyladit chuť šťávy a taky si na řepu zvykla. Teď ji piju jen tak pro radost a dokonce mám na ni chuť!
Wikipedia praví: Červená řepa obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku. Teď už na tu řepu určitě musíte mít taky chuť. :)
TIP: Pokud ze začátku nezvládáte takové množství řepové chuti, začněte s menší dávkou řepy a postupně navyšujte. Pití si zpříjemníte i tak, že suroviny odšťavníte vychlazené, pak se pije mnohem lépe. Na mě je teď už třeba tato šťáva moc sladká a dávám si proto do ní méně jablek. Je to o zvyku.
UPOZORNĚNÍ: Řepa má tendenci lehce obarvit moč i stolici do růžova/ červena. Nelekejte se proto, jde o přirozený jev, který zase brzy zmizí. :)
Vaše
I.❤