Raw čoko-jahodový dort
Tento raw dort jsem připravovala na základě zadání mého bratra, který ho chtěl jako dárek ke 30. narozeninám jeho kamarádů. Zadání znělo jasně: zdravý, krásný, lahodný, s ovocnou vrstvou a aby všem chutnal. Prostě epický! Prošla jsem nedříve několik mých oblíbených knih dortů a dezertů pro inspiraci a dokonce jsem tou dobou byla shodou okolností i na kurzu přípravy raw dortů u moc šikovných a báječných majitelek mé oblíbené brněnské raw cukrárny Raw with love. A tak proběhla degustace několika vzorků korpusů i krémů, která nakonec dopadla nerozhodně a já dostala volnou ruku. No, a takhle to dopadlo :)
Sladké recepty jsou mé oblíbené a dělám je nejčastěji. A když přijde řeč na dorty, raduju se z každé příležitosti vytvořit nový kousek přesně na míru danému člověku či příležitosti. Inspiraci čerpám od mých přátel z branže a mým velkým koníčkem je stále navštěvovat další a další kurzy přípravy sladkých dobrot. Když to vše spojíme s mou obsesí čokoládou, vznikne tento Raw čoko-jahodový dort.
Ingredience
(dortová forma o průměru 22cm)
Korpus:
- 2 hrnky mandlové drti (zbytek po výrobě mandlového mléka)
- 2 pl nepraženého kakaa
- 180g datlí nebo datlové pasty
- 1,5 pl rozpuštěného kokosového oleje
- 1 čl vanilkového prášku
- špetka soli
Ultračokoládový krém:
Jahodová vrstva:
- 400g pytlík mražených jahod
- 500-800g čerstvých jahod
- 100ml rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 hrnku kešu ořechů
Čokoládová poleva:
- 1pl kakaového másla
- 1pl nepraženého kakaa
- 1/2 - 1 pl tekutého sladidla (datlový sirup, javorový sirup, agáve, med, ...)
Postup
- Na korpus potřebujeme mandlovou drť. Tu získáme jako vedlejší produkt při výrobě mandlového mléka (půl dne předem namočené mandle rozmixujeme s vodou v poměru 1:4 (mandle:voda) a přecedíme přes pytlík na rostlinná mléka nebo plátýnko. To co zůstane v pytlíku je kýžená mandlová drť). Mandlovou drť můžeme i získávat postupně a šetřit na dort jejím zamražením.
- V kuchyňském robotu nebo v odšťavňovači s homogenizačním sítem připravíme těsto na korpus smícháním a zapracováním všech surovin v měkkou, konzistentní hmotu.
- Směs natlačíme do kokosovým olejem vymazané formy o průměru 22cm. Dejte chladit do ledničky.
- Nyní připravíme čokoládový krém. Odměříme si hrnek nasekaného kakaového másla v tuhém stavu a dáme roztopit ve vodní lázni. V mixéru pomixujeme kešu ořechy, vodu, agáve sirup a sůl. Poté přidáme nepražené kakao a znovu vymixujeme. Nakonec přilejeme i kakaové máslo a pořádně vymixujeme do jednolité konzistence.
- Půlku krému nalijte na korpus a druhou půlku si schovejte na vrchní čast a zdobení dortu. Dejte chladit do lednice.
- Jahodová vrstva je trošku alchymistická. Záleží totiž na tom, jestli je zrovna sezóna jahod nebo ne. Ale nebojte, jde to i v zimě! :) Nejlepší varianta je dort pouze z čerstvých jahod, v únoru jsem fakt ale tolik sladkých nesehnala. Takže jsem udělala lehký kompromis, nakoupila tři vaničky čerstvých jahod po 250g a jeden pytlík mražených. Vybrala jsem ty nejkrásnější (cca 12 kousků) a odložila na zdobení. Vystačíte si ale i s menším počtem, my jsme chtěli epickou hromádku navrch.
- Ty méně reprezentativní jsem pokrájela na plátky a navrstvila na čokokrémové patro. Pokrájela jsem ještě jednou tolik jahod na druhou vrstvu a odložila bokem, zbytek jsem dala do mixéru, přidala pár mražených a pomixovala spolu s kešu ořechy. Pak jsem přidala ještě kokosový olej a znovu pořádně promixovala. Podle toho, jak moc kombinujete mražené a čerstvé ovoce se i mění výsledná konzistence krému, proto nejsem schopná uvést konkrétní gramáže. Závisí to i na sladkosti jahod. Když je krém nevýrazný, přidávám navíc sladidlo, které taky zasahuje do konzistence. Pointou je dostat krém o něco tekutější než ten čokoládový, ale nesmí to být řídká kaše, aby pěkně ztuhnul!
- Půlku krému nalijeme na jahodovou vrstvu a dáme na chvíli do mrazáku.
- Když je krém tužší, poklademe na něho druhou vrtsvu jahod a znovu zalijeme zbytkem jahodového krému. Znovu vychladíme. Pokud jahodovou vrstvu neprokládáte kousky jahod, ušetříte trochu času při čekání na tuhnutí :)
- Už nám zatuhla i jahodová vrstva, takže na ni nalijeme půlku ze zbytku čokokrému a necháme zatuhnout.
- Pak sundáme formu a posledním zbytkem krému zapravíme obvod dortu a případně i vrch. Schválně přikládám i fotky bez úpravy vršku, ať jsou patrné různé variace. Já zvolila zapravení typu "halabala" to je nejrychlejší :D Nožem nebo špachtličkou naplácejte krém po obvodu a na vrch dortu a je to! Vychladit.
- Teď už stačí jen ozdobit jahody. Čokoládovou polevu vytvoříme smícháním kakaového másla, sladidla a kakaového prášku ve vodní lázni.
- Jahody máčíme do čokolády a necháme zaschnout třeba v platu od vajíček, to mi skvěle posloužilo.
- Když poleva zatuhne, vezememe lžičku a čůrkem čokolády z ní tekoucí vytvoříme spirálkovou ozdobu na několika jahodách.
- Teď už jen naskládat na dort na hromádku a voaláá, dort je připravený k snědku.
TIP č.1: Dejte jahody před máčením na minutku do mrazáku, poleva pak na nich bude tuhnout mrknutím oka!
TIP č.2: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Vaše
I.❤