Jemná pomazánka z hlívy á la paštika



Pomazánky jdou vyrobit snad z kdečeho, takže byla jen otázka času, kdy do mixéru poputuje i hlíva spolu s dalšími promyšlenými ingrediencemi. Vznikla tak pomazánka, která mi svou chutí tak trochu připomíná paštiku, nemůžu si pomoct. Zkuste ji taky a pak mi dejte vědět, jestli mě už opravdu šálí chuťové pohárky, nebo ne.


Základní surovinou tohoto receptu je hlíva ústřičná. Buď se s ní v Česku v posledních letech roztrhl pytel, nebo jsem byla po většinu svého života k této pozoruhodné houbě jednoduše slepá. A tak se moc raduju, že mi ji před několika lety babička ukázala a já se jí teď nemůžu nabažit.

Wikipedia píše, že klobouky hlívy svým tvarem i barvou připomínají větší ústřice a odtud tedy pochází druhové pojmenování této chutné, dřevokazné houby. Mohlo by vás zajímat, že klobouky spodních plodnic jsou dost často poprášeny vyklíčenými výtrusy, takže na sobě mají bílý povlak. Jde o přirozený a neškodný jev, který vzniká i při skladování. Co mě ale nejvíce překvapilo je informace, že je tato houba jednou z mála "masožravých" hub. Její mycelium dokáže otrávit a zabít mikroorganismy ze skupiny hlístic. Předpokládá se, že jde o způsob, jakým může houba získat dusík. Hlíva také obsahuje malé množství arabitolu, který může u některých lidí způsobit střevní potíže. Může mít i projímavé účinky.

Hlíva je známým pokladem tradiční čínské medicíny, často se jí přezdívá elixír mládí. Posiluje imunitu a celkovou kondici a zároveň chrání před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami. Obsahuje beta glukany, z vitamínů zejména vitamíny skupiny B, vitamín K, D a C a ze stopových prvků pak například selen, železo, chrom, jód, měď, sodík či zinek. Díky obsahu polysacharidického beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím a zvyšuje tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Je účinná proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemoroidům, ekzémům, při léčení popálenin. Hlíva je rovněž zdrojem látek ze skupiny statinů s obsahem 0,4-2,7% v sušině. Obsahuje pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou.






Ingredience


Postup


TIP: Pokud máte starší vlašké ořechy, kter mívají hořkou slupku, namočte je na den do vody. Ořechy se tímto zbaví hořké chuti a nebudou tak výrazně cítit v pomazánce.









Vaše

I.❤


Komentáře





Hanka

- 20.11.2017 - 09:19

Pomazánku jsem vyzkoušela a naprosto vynikající a dokonalá! Díky za super recept, nyní je to moje závislost :)))

HLAVU VZHŮRU

- 21.11.2017 - 16:15

Jeee tak to moc děkuji za pochvalu, obrovsky si toho vážím! :)