Jahodovou sezonu jsem letos nějakým záhadným způsobem zaspala, ale tu meruňkovou si zato užívám opravdu plnými doušky. Dnes ve formě sorbetu, který osvěží i v těch největších vedrech. A navíc naprosto bez výčitek a s čistým svědomím. :)
Meruňky jsou české lokální ovoce a tak je na místě využít je opravdu pořádně. Obsahují velké množství provitaminu A, ve třech plodech dokonce polovinu doporučené denní dávky pro dospěláka. Ovlivňuje imunitu, omlazuje a zpomaluje stárnutí buněk a tak by měli zpozornět všichni ti, kteří jsou se zdravím na štíru. Z hlediska výživových a biologckých hodnot patří meruňky k nejcennějšímu peckovému ovoci, takže zatím co vám to tu píšu, dávám si svou denní porci tohoto sametově hebkého ovoce.
Velké množství niacinu (kyseliny nikotinové) v plodech dělá dobře našim nervům a působí proti napětí, kyselina pantotenová (vitamin B5) podporuje vitalitu, odbourávání tuků a zdraví našich vlasů, kyselina listová ovlivňuje krvetvorbu a růst buněk, proto jsou meruňky skvělou volbou pro chudokrevné jedince. Meruňky jsou známým zlepšovačem nálady, pomáhají od zácpy i únavy, podporují koncentraci, ozdravují sliznice, kůži, vlasy i nehty. Zlepší váš krevní obraz a třeba i zmírní astma. Těhotné ženy by si měly dát pozor na přehnanou konzumaci tohoto ovoce a to z důvodu vyššího obsahu mědi. Při nadměrné konzumaci mohou i u běžných jedinců způsobit malátnost.
TIP: Pokud jsou na vás meruňky samotné moc kyselé, přidejte při mixování pár datlí nebo sorbet přelijte oblíbeným sirupem.
Vaše
I.❤