Opravdově zelená šťáva



Když jsem v nabídce mého oblíbeného zelináře viděla mangold, hned jsem do objednávky přidala jedno kilo této úžasné zelené dobroty. No jo, jenže kilo listů, to je docela pořádný pytel! :D A tak jsem si vymyslela tento lahodný recept, který mi tak chutná, že si ho poslední dobou připravuju v podstatě každý den. Zelená, to je prostě moje barva. :)


Pokud vám zrovna dvakrát nechutná špenát, určitě zkuste dát šanci mangoldu, budete překvapeni! Je méně náročný na pěstování a dnes už jej seženete v každém dobrém zelinářství či na trhu. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou a tak je vhodný i pro malé děti, nebo třeba pro lidi trpící ledvinovými kameny. Obsahuje velké množství vitamínu C, B1, B2, B3, B5, B9 a provitamínu A, dále se pyšní vyváženým poměrem draslíku a sodíku, velkým množstvím vápníku a nabídne rovněž hořčík, fosfor a železo.

Podobně jako pohanka, obsahuje i mangold rutin a kvercetin, látky, které zlepšují pružnost a pevnost cév a výrazně je zpevňují. Proto je výhodným pomocníkem při ateroskleróze a žilní nedostatečnosti. Zároveň má svými účinky mnoho společného s červenou řepou, a tak je vhodný jako prevence nádorových onemocnění. Díky dobře vstřebatelné formě železa podporuje krvetvorbu a pomáhá při chudokrevnosti (anémii). Potěší i ty, kteří trpí depresemi a výkyvy nálad, nebo třeba ženy v přechodu. Zlepšuje soustředění a paměť, posiluje mozek i nervy. Tak třeba teď budu mít po tom kile mangoldu i pevné nervy! :D






Ingredience

( 1 sklenice )

Postup


TIP: Já vodu k rozředění nalévám po odšťavnění do odšťavňovače. Tím se propláchne a uvolní zbytky šťávy, které by jinak zůstaly uvnitř a skončily v odpadu. Navíc se pak odšťavňovač rychleji a lépe čistí. Dvě mouchy jednou ranou. :)









Vaše

I.❤


Komentáře