Meruňkové knedlíky s karamelovou polevou
Po ovocných knedlících jsem měla vždycky rychle hlad. Spousta cukru, že jsem z toho šla do mdlob, ale nasytit mě na dlouho nedokázaly. Na dlouho jsem na ně zanevřela, ale když jsem nedávno nakoupila úžasné čerstvé meruňky, nedokázala jsem odolat. Dala jsem dohromady nutričně vyvážený recept, který zasytí a dodá vše potřebné pro naše tělo. A jako bonus chutnají výborně!
Při vytváření jídelníčků pro mé klienty často narážím na problematiku nedostatku bílkovin ve sladkých (nejen) obědových jídlech. Už jsem vymyslela několik vychytávek, které toto řeší a jednou z nich je i vpašování tofu, jako zdroje bílkovin, do těsta na ovocné knedlíky. Díky tomu a také díky přelití knedlíků zdojem tuku (v našem případě karamelová poleva) nám dodají potřebný vyvážený poměr živin a tím i pocit sytosti na delší dobu.
Z domu si pamatuju, že ovocné knedlíky pro nás byly vždy poklad. Maminka je dělá převážně ze švestek, ale ty jsou u nás střeženy okem tatínka, neb většina putuje do palírny na zkapalnění. :) Ale na švestkové knedlíky vždycky rád pár kousků uvolní a všichni si pochutnáme. Knedlíky můžete samozřejmě naplnit jakýmkoliv vaším oblíbeným ovocem. Já mám ráda kyselejší, třeba meruňky, broskve, ale výborné jsou i švestkové nebo jahodové. Vyzkoušejte!
Ingredience
(12 knedlíčků, cca 1,5 porce)
- 120g celozrnné mouky/krupice (používám špaldovou, žitnou, občas v kombinaci se špaldovou krupicí)
- 1 balení (180g) tofu natural (používám Lunter)
- 1 pl lněného semínka
- 60ml vody, rostlinného mléka nebo vody z plechovky kokosového mléka
- 6-12 kusů ovoce (podle velikosti a zda použijete půlky, nebo celé kusy)
Karamelová poleva
- 1 čl sladěnky
- 1 pl kokosového oleje
Postup
- Tofu rozmixujte s vodou/mlékem na jemný, hustý krém a přendejte do mísy.
- Rozmixujte nebo pomelte lněné semínko, přidejte k tofu a přisypte mouku. Zpracujte a lehce lepivé těsto a nechte 15 minut odpočívat posypané troškou mouky.
- Dejte vařit vodu ve větším hrnci se špetkou soli.
- Těsto rozválejte na moukou vysypané desce na váleček a rozdělte na 12 stejných kousků.
- Z každého kousku vytvořte kuličku, rozmáčkněte na placičku, vložte kousek ovoce, zabalte a vyválejte kulatý knedlíček.
- Knedlíčky vložte do vroucí vody a po chvilce jim pomožte odlepit ode dna hrnce. Až vyplavou na hladinu, vařte ještě ještě 2 minutky a poté vyndejte z vody.
- Karamelovou polevu připravte rozmícháním sladěnky s kokosovým olejem na jednolitou tekutinu. Když budete míchat intenzivněji a ve vychlazené nádbě,vznikne vám i táhlý karamel místo sirupu.
- Knedlíky podávejte přelité karamelem. Já je ještě sypu rozmixovaným kokosem.
TIP: Když je sezona a mám místo v mražáku, dělám si knedlíky do zásoby a zamrazím na později. Člověk by nevěřil, jak za nějaký čas přijdou vhod :)
Vaše
I.❤