Krtkův dort



Pamatuju den, kdy Dr. Oetker udělal díru do světa se svým Krtkem z krabice. A taky pamatuju den, kdy jsem zjistila, že toho krabicového už nikdy více nechci jíst, protože to co bylo napsáno ve složení na krabici vypadalo spíše jako návod na vytvoření jaderné bomby než lahodného dortu plného zdraví.


Trvalo to dlouho, než jsem se odhodlala, ale nakonec přišel i den, kdy jsem upekla čistě rostlinného Krtka ze surovin více než přívětivých. A dnes ukážu recept i vám!






Ingredience

(dortová forma o průměru 22cm)

Těsto:
Náplň:
Šlehačka:

Postup


TIP č.1: Většina běžně dostupných kokosových mlék je plná chemie, při výběru si proto hlídejte složení. Kokosová mléka bez chemie (pouze z kokosu a vody) najdete pod značkou AROY-D nebo v DM drogerii pod značkou DM bio či Alnatura, tu najdete i v Globusu (cena kolem 60Kč/400ml plechovka). Pohrejte si i při výběru mouky a zkoušejte je i různě kombinovat. Já teď nejčastěji peču Krtka napůl z celozrnné žitné a napůl z celozrnné špaldové mouky a je také výborný!

TIP č.2: Pokud se vám nedaří vyšlehat šlehačku, stejně jako se to napoprvé nepovedlo mě, neklesejte na mysli, mám plán B i C!
Rychlé řešení, když je málo času: Ve hmotě je škrob (původně slouží jako ztužovač šlehačky), který při zahřátí pudingovatí. Takže hmotu za stálého míchání zahřejte a vznikne vám krém. Pak nechte krém dostatečně vychladnout a poté do něj opatrně vmíchejte kousky čokolády nebo pecičky.
Lepší řešení, když je více času: Dejte hmotu vychladit do lednice (ne do mražáku!) a ona trochu ztuhne. Pak ji zkuste vyšlehat znovu. Kdyby se vám naopak stalo, že se při mixování hmota zdrcne (to se mi povedlo na vysokorychlostním mixéru i na staré Etě), pokračujte v mixování na nejvyšší otáčky (použila jsem můj Omniblend), dokud se voda s tukem opět nespojí. Vznikne však velmi řídká směs, kterou musíte nechat vychladit i několik hodin, kdy opět trochu ztuhne (já nechala přes noc) a pak půjde znovu krásně šlehat.




















Vaše

I.❤


Komentáře





Jana Lavičková

- 03.03.2018 - 20:35

Moc děkuji za recept a hlavě na tipy. Stálo to dost úsilí, ale dort jsem udělala a pochutnala si celá naše masožravá rodina, včetně dětí!!! To jsem opravdu koukala!

HLAVU VZHŮRU

- 03.03.2018 - 21:12

Jeeeee, tak to jste mě obrovsky potěšila, raduju se s Vámi a děkuji za krásnou zprávu!!! Jsem šťastná, že jste se ke Krtkovi odhodlala a nenechala se odradit některými úskalími. O to větší radost mám, že se Vám povedl a všem moc chutnal. Jste moc šikovná!