Krtkův dort
Pamatuju den, kdy Dr. Oetker udělal díru do světa se svým Krtkem z krabice. A taky pamatuju den, kdy jsem zjistila, že toho krabicového už nikdy více nechci jíst, protože to co bylo napsáno ve složení na krabici vypadalo spíše jako návod na vytvoření jaderné bomby než lahodného dortu plného zdraví.
Trvalo to dlouho, než jsem se odhodlala, ale nakonec přišel i den, kdy jsem upekla čistě rostlinného Krtka ze surovin více než přívětivých. A dnes ukážu recept i vám!
Ingredience
(dortová forma o průměru 22cm)
Těsto:
- 1 a 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
- 1/2 hrnku (125g) kokosového nebo třtinového cukru
- 3 pl (25g) kakaa
- 1 čl prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 čl jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek vody z plechovek kokosového mléka co použijeme na šlehačku
- 1/3 hrnku (65g) oleje na pečení a smaženíi
Náplň:
Šlehačka:
- 2 plechovky (2x400ml) kokosového mléka bez chemie (viz TIP)
- 1 bio vanilkový cukr s pravou vanilkou (nebo 1/6čl vanilky a 1pl třtinového cukru)
- 1pl kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 80g kvalitní hořké čokolády nebo čokoládových peciček
Postup
- Pokud máte kokosové mléko DM bio, pravděpodobě bude tuhé už při zakoupení a rovnou připravené k použití. Dobrá zpráva pro vás, nemusíte čekat s výrobou dortu do druhého dne :) Každopádně i když máte mléko jiné značky, plechovky otočte dnem vzhůru, otevřete a pokud je nahoře čistá kokosová voda, slijte ji do hrnku. Hutnou část nechte v lednici ztuhnout na tvárnou, ale ne zcela pevnou hmotu (nešla by pak šlehat) v míse, ve které budete šlehat šlehačku. Pokud po otevření není voda v plechovce oddělená, neslívejte a nechte mléko v lednici několik hodin odstát (přes noc se určitě oddělí). V plechovce se od sebe vlivem chladu oddělí kokosová složka a voda. My chceme kokosovou složku, tedy hutnou dolní část na šlehačku a vodu (horní část) do korpusu.
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience na korpus. Hrudky z kakaa dobře najdete lehkým třesením mísy, kdy hrudky vystoupají na povrch směsi a lépe se dají rozmíchat.
- Poté vmíchejte olej, následně postupně přidávejte vodu z plechovky od kokosového mléka a dobře promíchejte.
- Vylijte do kokosovým olejem vymazané dortové formy a pečte přibližně 20-25 minut na 180 stupňů.
- Nechte korpus vychladnout a poté do něj vydlabejte prostor pro banány cca centimetr od okraje. Banány podélně rozkrojte na dvě půlkya vyložte jimi korpus.
- Z lednice vytáhněte mísu s hutnou kokosovou hmotou. Výhodou vychlazené mísy je, že se hmota nebude tak rychle zahřívat a půjde lépe a rychleji vyšlehat v krásně pevnou šlehačku.
- Přidejte vanilkový cukr (nebo vanilkový prášek a třtinový cukr) a škrob.
- Vše vyšlehejte do konzistence šlehačky. Pokud se vám to nedaří, přejděte na TIP č.2.
- Pokud se vám šlehačka povedla, vmíchejte do ní čokoládu nebo čokoládové pecičky.
- Šlehačku/krém naneste na banány, vytvořte kopec a celou hroudu pak zasypte drobenkou z těsta, které vám zbylo při dlabání.
- Dort dejte ideálně na pár hodin vychladit, aby šlehačka pořádně ztuhla a promísily se chutě. Lze však jíst i okamžitě, nicméně odleželý je vždy nejlepší!
TIP č.1: Většina běžně dostupných kokosových mlék je plná chemie, při výběru si proto hlídejte složení. Kokosová mléka bez chemie (pouze z kokosu a vody) najdete pod značkou AROY-D nebo v DM drogerii pod značkou DM bio či Alnatura, tu najdete i v Globusu (cena kolem 60Kč/400ml plechovka). Pohrejte si i při výběru mouky a zkoušejte je i různě kombinovat. Já teď nejčastěji peču Krtka napůl z celozrnné žitné a napůl z celozrnné špaldové mouky a je také výborný!
TIP č.2: Pokud se vám nedaří vyšlehat šlehačku, stejně jako se to napoprvé nepovedlo mě, neklesejte na mysli, mám plán B i C!
Rychlé řešení, když je málo času: Ve hmotě je škrob (původně slouží jako ztužovač šlehačky), který při zahřátí pudingovatí. Takže hmotu za stálého míchání zahřejte a vznikne vám krém. Pak nechte krém dostatečně vychladnout a poté do něj opatrně vmíchejte kousky čokolády nebo pecičky.
Lepší řešení, když je více času: Dejte hmotu vychladit do lednice (ne do mražáku!) a ona trochu ztuhne. Pak ji zkuste vyšlehat znovu. Kdyby se vám naopak stalo, že se při mixování hmota zdrcne (to se mi povedlo na vysokorychlostním mixéru i na staré Etě), pokračujte v mixování na nejvyšší otáčky (použila jsem můj Omniblend), dokud se voda s tukem opět nespojí. Vznikne však velmi řídká směs, kterou musíte nechat vychladit i několik hodin, kdy opět trochu ztuhne (já nechala přes noc) a pak půjde znovu krásně šlehat.
TIP č.3: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Vaše
I.❤
Jana Lavičková
- 03.03.2018 - 20:35