Koprová omáčka



Její chuť je velmi specifická a já ji považuji za tradiční českou. Byť jsem koprovku už velmi dlouho neměla, mám ji moc ráda a vždy mi chutnala. Tento týden jsem ji opět přivítala v mé kuchyni, tentokráte v rostlinné verzi. A byla ... jednoduše koprová!!! :)


Hlavní nepostradatelnou ingrediencí každé koprové omáčky je samozřejmě kopr. To jste nečekali, že? :) Pochází z východní oblasti Středozemí a západní Asie a do oblasti severních Alp jej při svých výpravách přinesli Řekové a Římané. V současnosti se pěstuje běžně i u nás na zahradách a polích a jedná se o významné koření a zeleninu s nezaměnitelnou chutí i vůní. Tu jistě znáte přinejmenším z nakládaných okurek, zelí nebo třeba cibule.

Díky svým močopudným vlastnostem je vhodný při onemocnění ledvin, pomůže při nadýmání či zažívacích obtížích, křečích v břichu, plynatosti a nechutenství. Kojící maminky určitě ocení, že podporuje tvorbu mateřského mléka, je vhodný i pro malinké děti, pomáhá při nespavosti, tiší kašel a také podporuje tvorbu žaludečních šťáv, snižuje tlak a celkově zklidňuje organismus. Koupel s koprovými semínky posiluje nehty a pokud semínka (ne ty z koupele) rozžvýkáte, budete mít sladší dech. Semínka kopru obsahují především vitamíny C a A a z minerálů stojí za zmínku především vápník či fosfor.

A než se pustíte do vaření, mám pro vás i pár zajímavostí z historie: Už v Novém zákoně se kopr doporučoval na bolení hlavy a rozšiřování cév. Římští gladiátoři si před zápasem natírali ruce a nohy koprem pro posílení svalů. Později se koprem posilovali i atleti. Podle pověr kopr zahání démony a spálená semena, jež přiloží se na ránu, brzy ji zahojí. :)






Ingredience

(1 porce)

Postup


TIP: Já si nejčastěji dávám koprovku s brambory vařenými ve slupce a domácí vegburger placičkou, kterých mám celou zásobu připravenou pro tyto případy v mrazáku. Tahle konkrétní je připravená podle tohoto receptu. Zkuste tuhle koprovku použít jako dresing do salátu, budete mile překvapeni! :)






Vaše

I.❤


Komentáře