Kopřivová dobrota



Z kopřiv mám respekt snad odjakživa. Už jako malá jsem od nich dostávala pravidelně pěkný výprask, když jsme se sourozenci a kamarády lozili po stromech a skákali z nich do vysoké trávy v náspu u železniční trati za naším domem. Pak jsem na kopřivy na dlouho zanevřela a vzpomněla si až nedávno. Tentokrát se ale nedám, už vím, jak na ně!


I když je pěkně žahavá, je kopřiva jednou z velmi léčivých rostlin rostoucích v našem podnebném pásmu a to doslova v každém příkopu. Je léčivá úplně celá, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Jedná se o velmi silnou bylinu a proto by se neměla užívat dlouhodobě, tedy déle než 14 dní. Její předností je blahodárné působení na ledviny, proti ledvinovým i močovým kamenům a písku. Pomáhá ulevit od ekzémů, bolestí hlavy a je naší nejlepší bylinkou na pročištění krve a krvetvorbu. Působí rovněž na slinivku břišní a tím snížení hladiny cukru v krvi, je blahodárná při zánětech močových cest, zahlenění žaludku a dýchacích orgánů, při žaludečních křečích a vředech, chorobách plic. Zároveň je vhodným pomocníkem při virových a bakteriálních onemocněních.

Kopřiva je známá pro svůj obsah železa, díky němuž pomáhá při chudokrevnosti, anemii, únavě a vyčerpání. Odvádí z těla vodu, což ocení lidé trpící na otoky. Na své si přijdou určitě i ti, jež jsou náchylní k prochladnutí nebo trpí na revma či dnu. Už jen popíjením čaje ze spařených kopřivových lístků svému tělu neuvěřitelně prospějeme. Je to náš český poklad, tak ho pojďme náležitě využít.







Ingredience

(500ml)

Postup


TIP: Pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, mák si předem umelte bokem. No a pokud nechcete mák použít vůbec, nahraďte jej třeba loupaným konopným semínkem nebo mandlemi ve stejném množství.












Vaše

I.❤


Komentáře