Kakaová buchta s marmeládou a čokomřížkou
Když jsem chodila na gympl, máma nám dětem pekla často do školy buchty. Ono to totiž není žádná legrace nakrmit tři věčně hladové puberťáky ve vývinu. My jsme navíc byli všichni tři vždycky samá ruka, samá noha a nikdo mámě nevěřil, když říkala, že je horší nás živit než šatit. Dodneška jíme jak kobylky a když přijedeme za našima, často je napečeno :)
Na gymplu jsem celých osm let seděla v lavici s mou báječnou kamáradkou, která na tom s jídlem byla velmi podobně. V hodinách jsme často pod lavicí měnily svačiny a vždycky měly dost i na to, abychom nabídly i okolním lavicím (mami, díky!). Brzo se buchty mojí maminky staly ve třídě vyhlášenými a šťastný byl ten, kdož seděl okolo ve chvíli, kdy jsem otevřela krabičku.
Letos se má lavicová parťačka vdávala (na moje narozeniny, to není určitě náhoda! :) ) a tento víkend nás pozvali na návštěvu, abychom si konečně povykládali, co nového ... No a já jsem si řekla, že není nic lepšího, co donést s sebou, než buchtu!!! Takže jsem se dala do pečení a vytvořila ozdravenou rostlinnou verzi kakaové buchty od maminky. Je křehká, vláčná a kakaová. Co víc si přát?
Ingredience
(1 plech o rozměru 25x38 cm)
- 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1,5 hrnku celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek třtinového nebo kokosového cukru
- 6 pl lžic kakaa (používám bio fairtrade El Ceibo)
- 2 čl prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 2čl jedlé sody
- 2/3 hrnku oleje na pečení a smažení
- 2 hrnky rostlinného mléka
- kvalitní marmeláda, ideálně kyselá (třeba rybízová)
- tabulka kvalitní hořké čokolády nebo čokoládové pecičky na čokomřížku
Postup
- V míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Přidejte tekuté ingredience a dobře promíchejte.
- Vylijte do plechu předem vymazaného kokosovým olejem a vysypaného troškou mouky.
- Pečte přibližně 20-25 minut na 180 stupňů.
- Po vychladnutí potřete buchtu oblíbenou marmeládou.
- Dle vlastní kreativity pokapejte roztopenou čokoládou nebo pecičkami (taky roztopenými).
- Pokud by čokoládová hmota byla moc tuhá, přidejte trochu kokosového oleje, případně doslaďte oblíbeným tekutým sladidlem.
- Dejte ztuhnout do lednice a podávejte.
TIP č.1: Když zrovna nemám marmeládu od známých a přátel, kupuju nejraději od značky Koldokol, případně St. Dalfour.
TIP č.2: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Vaše
I.❤