Hlívový guláš s brambory
V květnu 2016 jsem ho vařila na otevřeném ohni pro bandu hladových krků na benefičním koncertu v Brně. Nicnetušící jedlíci si chodili přidávat jeden za druhým a nikdo neřešil, jestli v něm je maso nebo ne. Tak dobrý byl!
Od toho dne uplynulo už mnoho vody, ale chuť pověstného HLAVU VZHŮRU hlívového gulášku zůstala navždy vyryta v chuťových pohárcích nejednoho z účastníků. Navařila jsem za tu dobu snad hektolitry tohoto guláše, ale pořád mu něco chybělo. Otevřený oheň? Punková atmosféra celé události? Hřejivý pocit, že se jedlo pro dobrou věc? Nebo snad tajuplný recept a množství koření, které jsme tehdá do čtyřicetilitrových hrnců sypali jednoduše od oka? Nevím, čím to bylo, ale konečně jsem se mu po dlouhé době přiblížila natolik, že ho konečně zveřejním ve své plné kráse. Chystejte si kotlíky, bude to bašta!
PS: Stejně bude vždycky nejlíp chutnat připravený na ohýnku v přírodě, ale nevěšte hlavy, i na sporáku stojí za to! Já bych ho mohla jíst od rána do večera.
Ingredience
(6 porcí)
- 3 pl oleje na pečení a smažení
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 500g hlívy ústřičné
- 15 středních brambor
- 1 čl mletého kmínu
- 1 čl červené sladké mleté papriky
- 1/2 čl uzené papriky
- 1/4 čl metého pepře
- 1/2 čl sušeného tymiánu
- 3 kuličky nového koření
- 3 čl soli
- špetka chilli (volitelné)
- 2 čl majoránky
Postup
- Cibuli pokrájejte na jemno a orestujte ve větším hrnci na oleji.
- Až cibule zesklovatí, přidejte na drobno nasekané 4 stoužky česneku. Pátý stroužek dejte bokem.
- Přidejte na kousky pokrájenou hlívu. Já dávám i nožičky, které krájím na menší kousíčky, aby rychleji změkly. Zarestujte.
- Dále přidejte kmín, červenou sladkou i uzenou papriku, pepř, tymián, nové koření, sůl. Rychle zamíchejte a podlejte cca 0,5 litrem vody a nechte vařit.
- Brambory oloupejte, pokrájejte na kostky, přidejte do hrnce a dolijte vodou tak, aby byly ponořené. Důkladně promíchejte a vařte pod pokličkou do změknutí brambor.
- Pokud se vám vyvařilo moc vody, dolejte a povařte.
- Až budou brambory uvařené, vypněte plamen a přendejte do mixéru cca 1-2 naběračky brambor s tekutinou. Rozmixujte do hladka, vraťte do hrnce a promíchejte.
- Přidejte poslední stroužek česneku nasekaný na jemno nebo prolisovaný, majoránku a pokud máte rádi ostřejší gulášek, tak špetku chilli navrch. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte dle potřeby.
- Podávejte sypaný čerstvou cibulkou. Nám nejvíce chutná s poctivým chlebem a na oběd si do něj přidáváme ještě trochu fazolí.
TIP: Každý správný gulášek nejlépe chutná odleželý na druhý den. I v tomto případě tohle posvátné pravidlo platí a proto myslete na to, že se chutě v jídle ještě rozleží a druhý den jako když člověk najde!
Vaše
I.❤
Špina slkurvena
- 04.06.2023 - 19:17