Dýňový kotlík s cizrnou
Jednohrncová, neboli kotlíková jídla doma vařím úplně nejčastěji. K podzimu neodmyslitelně patří dýně, takže šup s ní do kotlíku a jde se na to!
Jednohrncová jídla jsou má nejoblíbenější a to z čistě pratického důvodu - zašpiníte minimum nádobí a ušetříte kopec času. Někdy si říkám, jestli vůbec ty moje kotlíky fotit a vydávat je za recepty, často je totiž připravuju formou rozhlédnutí se po kuchyni a přidání všeho, co je třeba zrovna spotřebovat a alespoň trochu to ladí k sobě. Tento dýňový s cizrnou mě svou chutí tak okouzlil, že ho sem musím přidat přinejmenším pro sebe. K tomuto receptu se totiž budu s chutí vracet!
Ingredience
(1 velká porce samotná/s kvalitním pečivem nebo 2 střední s přílohou)
- 200g uvařené, případně sterilované cizrny
- 1 cibule
- 3 střední brambory
- 1/2 menší dýně hokaidó
- 1 lžička kari koření
- 1/2 lžičky koření garam masala (volitelné)
- olej na pečení a smažení
- kmín
- římský kmín
- sůl
- pepř
- hrst čerstvé petržele (volitelné)
- voda na podlití
Postup
- Cibuli pokrájejte na nudličky a dejte v hrnci restovat na trošce oleje.
- Přidejte očištěnou dýni pokrájenou na kostky a chvíli restujte s cibulí.
- Přidejte koření, krátce promíchejte a zalijte vodou. Poté přidejte očištěné a na kostky pokrájené brambory.
- Vařte do změknutí, občas promíchejte. Ke konci varu přisypte cizrnu, nechte dostatečně prohřát a dochuťte.
- Podávejte zdobené hrstí sekané petržele nebo jiné čerstvé zelené bylinky dle chuti.
TIP: Kotlíky si vždy vařím ve více porcích. Nejenom, že nikdy nevíte, kdy přijde nečekaný hlad a nedostatek času na vaření, ale také se ještě více rozvine chuť použitého koření. Znáte to, jako odležený gulášek (hlívový samozřejmě :) ).
Vaše
I.❤