Dvoubarevná bábovka
Bábovka rostlinná, vláčná, lahodná a ještě k tomu celozrnná? Zní to až moc zdravě, ale světe div se, chutná i těm nejzatvrzelejším. Tato receptůra u nás doma dostala zelenou a tak je zase o jeden tradiční recept v rostlinné verzi více.
Bílá mouka, cukr, vejce nebo žloutky. Přidej mléko a máš bábovku jak vyšitou. Jooo tak takové jsem jako malá milovala. Naše maminka umí opravdu nejlepší piškotovou bábovku na světě, jenže víte jak to chodí, teď už mě jednoduše neláká. Jenže ... ta nostalgie mě nakonec stejně dohnala a tak jsem se zavřela v kuchyni a čarovala. Simsala bim a je tady dnešní bábovka! U nás sklízí takový úspěch, že už jsem ji za poslední měsíc pekla po několikáté. K odpolednímu čaji nebo kávičce jako stvořená!
Ingredience
(bábovka střední velikosti)
- 2 hrnky hladké celozrnné špaldové mouky
- 1/2 - 3/4 hrnku třtinového cukru (podle toho, jak máte rádi sladkou a jak zralý máte banán)
- 1 banán (je možno vynechat nebo nahradit strouhaným jablíčkem)
- 1 vrchovatá čl prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 vrchovatá čl jedlé sody
- špetka soli
- 1,5 hrnku rostlinného mléka (používám domácí kokosové)
- 1/4 hrnku (60g) oleje na pečení a smažení
- 2 pl kakaa
- 1/4 lžičky vanilkového prášku nebo vanilkový extrakt (je možno vynechat)
Postup
- V míse promíchejte všechny suché suroviny kromě kakaa.
- Přidejte olej a promíchejte.
- Banán rozmačkejte vidličkou na kaši nebo rozmixujte v rostlinném mléce a postupně vmíchejte do směsi. Nechte si cca 1/4 hrnku mléka stranou.
- Dle chuti přidejte vanilku a případně doslaďte.
- Polovinu tohoto světlého těsta vlijte do předem vymazané a vysypané formy na bábovku.
- Do druhé poloviny těsta vmíchejte kakao a v případě potřeby dořeďte odloženým mlékem.
- Nalijte do formy na světlé těsto a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C cca 45 minut.
- Bábovku během pečení kontrolujte. Když se začne zvedat, můžete ji naříznout, aby nepopraskala a lépe se propekla. Je možné, že se vám upeče rychleji nebo pomaleji než mě, každá trouba ji peče jinak.
TIP: Pokud nemáte formu na bábovku, použijte těsto na výrobu muffinů, dvoubarevné buchty na plechu nebo chlebíčku. Všechny tyto varianty jsou výborné. Zkuste také těsto obměnit sušeným ovcem, oříšky nebo semínky dle libosti.
Vaše
I.❤