Drobenkový jablečný koláč
Víkend. Maminka peče její vyhlášenou drobenkovou buchtu. To ještě ale nikdo z nás netuší, že tentokrát recept zcela spontánně modifikuje na čistě rostinnou variantu. Ještě teď nemám slov, hned na první ochutnání jsem věděla, že bude mít čestné místo tady v receptech. Maminko, děkuji.
Začíná podzim a větve jabloní na zahradě mých rodičů se prohýbají pod tíhou červenajících se jablíček, do kterých když se zakousneš, poteče ti šťáva po bradě. Pamatuju si, jak jsme vždycky se začátkem školního roku vyráželi s aktovkama ráno pod strom utrhnout si ten nejlepší kousek, který jsme si pak dávali ve škole na sváču.
Tenkrát jsem se těch jablek tak přejedla, že jsem je nechtěla ani vidět. A dneska? Co bych za to dala, kdybychom měli v Brně vlastní jabloně. A tak si jablíčka užívám o to víc na každé návštěvě u našich, tentokrát v další z tisíce podob, kterou na sebe dokážou vzít - v drobenkovém koláči. A že jim tam sluší! Ještě, že od našich fasujeme do Brna plnou přepravku těchto červých šťavnatých krásek, protože cítím v kostech, že tento koláč bude u nás doma hitem letošního podzimu.
Ingredience
(1 plech o rozměru 25x38 cm)
- 2 hrnky špaldové hladké celozrnné mouky
- 1 hrnek třtinového nebo kokosového cukru
- 1 dcl oleje na pečení a smažení
- špetka prášku z pravé vanilky
- špetka soli
- 1 hrnek rostlinného mléka nebo vody (já nejčastěji používám jen vodu, maminka používá mandlové/sojové mléko)
- 1 sáček (17g) prášku do pečiva bez fosfátů
- 5 středních jablek
- cejlonská skořice Sonnentor dle chuti
- třtinový nebo kokosový cukr dle chuti
- 1 čl rumu
Postup
- Plech vymažte olejem a vysypejte moukou nebo strouhankou.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V míse dobře promíchejte mouku, hrnek cukru, olej, vanilku a špetku soli.
- Vznikne hrudkovitá směs, ze které odeberte1/2 - 3/4 hrnku na posypku.
- Ohřejte rostlinné mléko nebo vodu na tepotu těla (tak abyste strčili v pohodě prst do hrnce) a postupně přilévejte do zbylé směsi až do konzistence tekutého, avšak hutnějšího buchtového těsta.
- Nakonec vsypte kypřící prášek a důkladně promíchejte.
- Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
- Jablka zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Poté z nich lehce vymačkejte přebytečnou šťávu (tu vypijte, žádné vylívání!) a dochuťte skořicí, cukrem a rumem dle vlastních preferencí. Já mám raději jablíčka kyselejší, takže téměř nedoslazuji.
- Jablíčkovou směs rovnoměrně rozprostřete na těsto na plechu a zasypte odloženou drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 35 minut. Proveďte test špejlí.
- Nechte vychladnout a hurá na něj!
TIP č.1: Já domů běžně rostlinná mléka nekupuju a poslední dobou jsem při pečení tak líná, že jsem občas použila místo domácího rostlinného mléka pouze vodu. Skvělá zpráva je, že i s vodou chutná výborně!
TIP č.2: Koření používám téměř výhradně od Sonnentor, proto vám nezaručím, že s jinou skořicí bude buchta s autentickou chutí. Vyzkoušejte jejich koření, je to opravdová závislost na první ochutnání a pro mě i srdeční záležitost. :)
TIP č.3: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Vaše
I.❤