Dokonalá raw majonéza



Majonézu ani tatarku jsem nikdy ráda neměla. Samotnou třeba s hranolkama bych ji rozhodně nezvládla sníst, už jen při tom pomyšlení se mi vždycky dělalo nevolno. Jediné jídlo, ve kterém jsem ji zvládla byl vánoční bramborový salát a pařížský salát na obložené chlebíčky. S přechodem na čistě rostlinnou stravu ale rázem přišla chuť i na majonézu. To mi tak ještě scházelo.


Receptů na rostlinnou majonézu je celá řada, nicméně spousta z nich funguje na principu vymixování oleje s rostlinným mlékem. Zkoušela jsem i majonézu z jáhel, ale pořád to nebylo ono. Chtěla jsem recept ideálně z celistvých surovin a nakonec jsem našla.

Přiznávám tedy hned na úvod, že tento recept není přímo z mojí hlavy, ale je přeměřenou variantou receptu z knihy Gurmánská živá strava od Andrease a Růženy Wegenerových. Od doby, co jsem vyzkoušela tuto jejich recepturu už jinou rostlinnou majonézu nepoužívám. A tak ji zvěčním i sem, abych se na ni mohla odkazovat v dalších receptech v budoucnu.






Ingredience

( 1 dávka = cca 350 ml )

Postup


TIP č.1: Na začátku mixování bude směs dost tekutá, ale nebojte se vlka nic! Při delším mixování směs zhoustne a vytvoří nádherně hutnou strukturu. V lednici pak ztuhne ještě více, proto se nebojte ji později v případě potřeby rozředit troškou vody.

TIP č.2: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.





Vaše

I.❤


Komentáře





Alena

- 28.12.2017 - 16:58

Dobrý den, chtěla bych Vám moc poděkovat za skvělý recept. Toto jsou moje první veganské vánoce a upřímně z kupovaných sójových majonéz jsem byla dost nešťastná. Koupila jsem si dvě, jedu extra levnou a druhou celkem drahou. Obě byly stejně odporné a už tím jak voněly mě vůbec nepřitahovaly. Už jsem myslela, že budu mít salát bez majolky, když jsem se podívala na Vaše stránky a jako vždy jste mě zachránila! Kešu majonézu jsem si zamilovala a salát s ni byl perfektní. Takže děkuji moc za to, že pomáhat lidem jako jsem já:)

HLAVU VZHŮRU

- 28.12.2017 - 23:11

Milá Alenko, děkuji z hloubi mého srdce za tak nádherný a upřímný komentář. Raduji se s Vámi, že Vaše první veganské Vánoce nebyly nijak ochuzeny a naopak přinesly do Vaší kuchyně nové objevy. Přeji Vám spoustu radosti a nadšení z objevování nových vegan možností do každého dalšího dne. Má to smysl! :)

Zuzana

- 19.12.2017 - 14:17

Dobrý deň, páči sa mi recept, len som sa chcela opýtať, či viete odhadnúť trvanlivosť tejto majonézy. Veľmi pekne ďakujem. Prajem veľa zdravia a krásne Vianoce. Zuzana

HLAVU VZHŮRU

- 19.12.2017 - 14:26

Krásný den běžně tuto majonézu připravuji k přímé konzumaci, proto přesnou délku trvanlivosti bohužel neznám. V bramborovém salátu v pohodě vydrží dva dny při skladování v chladu (večer příprava + 2 celé dny ke konzumaci, druhý den je salát hutnější, možno lehce doředit vodou pro lepší konzistenci), pak už podle mě začíná pracovat přítomnost vody a majonéza začíná kysnout. Čím déle bude v pokojové teplotě, tím rychleji bude i podléhat zkáze. Mám teď schovanou trochu majonézy v lednici právě k ověření trvanlivosti, tak poté dodatečně připíšu. I Vám přeji krásné Vánoce a pohodový vstup do Nového roku. Ivana

zuzana

- 19.12.2017 - 13:28

omluvam sa, recept je iste super a vyskusam, ale prosim opravte si "vymyxovani" a exclusive "myx", z toho fakt bolia oci!

HLAVU VZHŮRU

- 19.12.2017 - 13:36

Milá Zuzano, děkuji moc za upozornění, "vymyxování" je opravdu hrubá chyba, za kterou se teď vážně stydím a hned jsem ji opravila. EXCLUSIVE MYX je však obchodní název (ano, s tvrdým y) směsi ořechů od Světa plodů, tudíž tam záměrnou hrubku nechávám, aby bylo patrné, o jaký produkt se jedná. Jsem moc ráda, že jste mě na hrubku upozornila a velmi si toho cením. Budu se těšit i na zpětnou vazbu ohledně samotného receptu a přeji Vám krásné vánoční svátky. Ivana