Čokoládové cupcakes s kávovou kuličkou
Brněnskou cukrárnu Tři Ocásci miluju, stejně jako jejich Základnu. Nebylo proto žádným překvapením, že se tahle parta supr lidí s hodnotami mě blízkými nakonec postarala o kompletní catering i se sladkým barem a úžasným třípatrovým dortem na naší svatbě.
Jestli něčemu v Tříocásčí cukrárně neodolám, pak jsou to jednoznačně arašídové košíčky, chlebíčky s bramborovým salátem a taky tyhle boží čokoládové cupcakes s kávovou kuličkou. Nemohly proto samozřejmě chybět ani na naší svatbě, kde si jejich miniverzi všichni pochvalovali a holky nestíhaly doplňovat etažéry.
Dodnes mi od svatby chodí čas od času dotazy našich hostů, jestli byl ten recept na čokoládové cupcakes můj a jestli se o něj podělím. Ale víte co? On ten recept není můj, je to autorské dílo Ocásků. Protože se z nás ale stali skvělí přátelé a recepturami se oni netají, byli tak moc hodní, že mi recept prozradili. Já ho pro vás podrobila zátěžovým testům a dnes je ten den, kdy vám ho konečně můžu se vší tou parádou předat!
Recept je zcela originální tak, jak jsem jej od Ocásků dostala, jen s jednou estetickou úpravou - kávovou kuličku jsem neobalila v cukru, jak ji najdete u nich v cukrárně, ale v prachu z lyofilizovaných malin, aby byly trošku veselejší. Děkuju tímto z celého srdce týmu Tří Ocásků za jejich práci, ideje, hodnoty, přístup a možnost podělit se s vámi o kus jejich know-how.
Až půjdete někdy kolem, dostanete chuť na něco dobrého, nebo by se vám hodil třeba dort k jakékoliv příležitosti, určitě se na ně obraťte. Nám jich dělali už několik, každý je originál a všechny vždycky chutnaly i těm nejzatvrzelejším příznivcům klasické kuchyně. Já za ně dám ruku do ohně a až tam půjdete, moc je ode mě pozdravujte. (Pokud tam zrovna nebudu sedět v křesílku, dávat si bylinkovej čaj a jeden čokoládovej cupcake s kávovou kuličkou k tomu.)
Ingredience
( cca 15ks středních cupcakes)
Korpus:
- 8g jablečného octa
- 195g rostlinného mléka (používám sojové s calciem z DMbio)
- 200g hladké pšeničné mouky
- 130g cukru
- 7g jedlé sody
- 1/2 čl pravé mleté vanilky
- 2g kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 50g kakaa
- 65g oleje na pečení a smažení
- 6g jemně mleté kávy
Náplň:
- 170g jablečného pyré
- 140g oblíbené marmelády (já používám domácí nebo malinovou od St. Dalfour)
Ganáž:
- 200g sojového mléka
- 50g sojové smetany
- 250g hořké čokolády (používám 70% DMbio a přislazuju cca 3pl cukru)
Obal na kuličku:
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V hrnku smíchejte 195g rostlinného mléka s jablečným octem, zamíchejte a nechte 5 minut odpočívat. Vznikne zákys.
- Smíchejte všechny sypké suroviny na korpus, přidejte olej a zákys a vyšlehejte do hladkého krému/pěny. Nechte vychladnout.
- Vyložte muffinovou formu papírovými košíčky, naplňte je vzniklým těstem do 2/3 a dejte péct.
- Oficiální recept uvádí délku pečení 25-30 minut, moje trouba to zvládla za 15 minut. Hlídejte proto čas během pečení a vyzkoušejte špejlí, ať korpus nepřepečete, byl by hodně drobivý.
- Upečené muffiny nechte vychladnout a poté do nich nožem vydloubejte díry na marmeládovou náplň. Drobečky si schovejte bokem, ještě je budete potřebovat.
- V mezičase připravte ganáž. Nejdříve přiveďte k varu sojové mléko se sojovou smetanou.
- Čokoládu nasekejte nadrobno do kovové mísy, zalijte horkým mlékem se smetanou a nechte stát cca 10 minut.
- Odstátou směs vymíchejte metlou do hladké ganáže a dejte chladit na 3h do lednice.
- V misce rozmíchejte jablečné pyré s marmeládou a naplňte směsí vydloubané muffiny (já používám cukrářskou pistoli).
- Vychlazenou ganáž zlehka projeďte šlehací metlou, naplňte jí cukrářský sáček/pistoli a zdobte muffiny cukrářskou špičkou č.13 (tu já neměla, takže na fotkách je použitá jiná), trošičku ganáže si nechte bokem.
- Je čas na kávovou kuličku! Drobečky, co zbyly z dlabání muffinů smíchejte se zbytkem ganáže na tvárnou hmotu. Vymodelujte kuličky.
- Kuličky obalte v prášku z lyofilizovaných malin a ozdobte jimi cupcakes.
TIP č.1: K čokoládové chuti se hodí kyselé příchutě marmelád. Pokud nemáte malinovou, nezoufejte a použijte takovou, jakou máte zrovna po ruce. Skvělá bude určitě i meruňková, broskvová, rybízová. Stejně tak můžete místo prášku z lyofilizovaných malin použít jiné druhy prášků, drcené oříšky, cukr, kokos. Fantazii se meze nekladou.
TIP č.2: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Vaše
I.❤
Anicka
- 20.02.2019 - 17:10