Čoko-čokoládový dort s malinovým rozvarem
Nadávno jsem dostala chuť na dort. Čokoládový. Ideálně aby chutnal, a třeba i vypadal jako pařížák, který jsem v dětství tak milovala. A tak jsem se zamyslela, přidala ovocný rozvar, navrch čerstvé ovoce a aby toho nebylo málo, rovnou jsem ho vymyslela i bez lepku. A je? DO-KO-NA-LÝ! (Pokud teď u vás zasmrádla má samochvála, tak si, prosím, vyvětrejte).
Poprvé jsem ho připravila pro mou milou sestru dodatečně k narozeninám a sklidil u všech pokusných králíků takový úspěch, že jsem ho brzy chystala znovu - na opening party mé nové poradny. Mohli jste ho vidět na mých insta stories, ale čočce mého foťáku pořád nějak uniká, tak snad se zatím spokojíme s těmi pár fotkami, které jsem stihla v procesu duchapřítomně zachytit. Za tu úvodní vděčím mé milé kamarádce Barči Karchové aka RAWMANIA, která dort zhodnotila vysokými body a slovním označením "KRUTEJ". Zrovna od ní si toho neskutečně vážím a tak jsem dort takto chtěla i původně pojmenovat, nicméně nakonec jsem si řekla, že zůstanu konzervativní. Asi stárnu. Ale chuť na čokoládu mám pořád stejnou. Takže vlastně dobrý. :D
Ingredience
( dortová forma o průměru 22cm )
Těsto:
- 1 a 1/2 hrnku rýžové hladké mouky
- 150g kokosového nebo třtinového cukru
- 35g kakaa
- 1 čl prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 čl jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek vody z plechovky kokosového mléka co použijeme na krém (pokud bude méně, dolij vodou)
- 65g oleje na pečení a smažení
- 1 větší jablko
- 3pl zlatého lněného semínka
Malinový rozvar:
- 300g čerstvých nebo mražených malin
- 3pl chia semínek
- troška vody
Čokoládový krém:
- 250g silken tofu (2x125g vanička od Veto)
- tuhá část z jedné (400ml) plechovky kokosového mléka
- 100g 70% hořké čokolády (kupuju DMbio nebo Alnatura)
- 40g nepraženého kakaa
- 8pl javorového sirupu (nebo jiného tekutého sladidla)
- špetka bio vanilky
- špetka soli
Čokoládová krusta:
- 50g 70% hořké čokolády (kupuju DMbio nebo Alnatura)
- 2pl kokosového oleje
Zdobení:
- Čerstvé ovoce. Ideálně maliny (cca 125g), případně ostružiny, borůvky, rybíz.
Postup
- V míse smíchejte všechny sypké suroviny na těsto - rýžovou mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Důkladně promíchejte.
- Rozmixujte 3pl lněného semínka na prášek. Já mixuju v mlýnku na kávu a pak prášek přesypu do velkého mixéru. Pokud budete mixovat přímo ve velkém mixéru, nechte prášek rovnou v něm.
- Do mixéru dále nalijte 1 hrnek vody z plechovky kokosového mléka. Pokud máte méně, dolijte vodou. Přidejte 65g oleje na pečení a smažení.
- Oloupejte a očistěte jablko a rovněž přidejte do mixéru. Vše rozmixujte do hladka.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Postupně zapracujte tekutou směs do sypké na hladké tekuté těsto, případně přidejte až 1/2 hrnku vody.
- Těsto vylijte do olejem vymazané dortové formy a pečte na 180°C cca 30 minut. Kontrolujte špejlí.
- Hotový korpus nechte vychladnout v pokojové teplotě.
-------------------------
- Maliny vložte do hrnce, podlijte troškou vody a rozvařte.
- Vypněte plamen, vmíchejte 3pl chia semínek a nechte nabobtnat. Vzniklá struktura by měla připomínat džem.
- Nechte vychladnout.
- Seřízněte vrch korpusu tak, abyste získali rovnou plochu a potřete malinovým rozvarem.
- Odkrojky korpusu rovnou snězte nebo použijte jako základ na pohár s krémem a ovocem, nebo třeba zmrzlinou. :)
-------------------------
- Roztopte ve vodní lázni 100g hořké čokolády a odstavte.
- Do mixéru vložte všechny suroviny na čokoládový krém kromě roztopené čokolády a začněte mixovat.
- Když jsou suroviny do hladka rozmixované, začněte do zapnutého mixéru přilévat 100g roztopené hořké čokolády.
- Promixujte do hladka, vypněte mixér a krém nalijte do formy na korpus s malinovým rozvarem.
- Dejte přes noc ztuhnout do lednice.
-------------------------
- Když je krém ztuhlý, roztopte ve vodní lázni 50g hořké čokolády spolu s 2pl kokosového oleje a nechte bokem lehce vychladnout.
- Vytáhněte dot z formy a zapravte nožem okraje.
- Polijte čokoládou povrch dortu a lehkým nahnutím můžete vytvořit přeteklé okraje.
- Ozdobte čerstvým ovocem. Nejvíce se hodí maliny, nebo třeba ostružiny, borůvky, rybíz.
TIP č.1: Dort je opravdu hodně čokoládový, hodí se proto do něj rozvar z kyselejšího ovoce. Pokud nemáte maliny, zkuste třeba ostružiny, lesní plody nebo rybíz. A když nemáte ovoce, použijte rovnou marmeládu, skvělé jsou samozřejmě domácí, nebo třeba St. Dalfour, Marmelády s příběhem, Koldokol.
TIP č.2: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
Vaše
I.❤