Bezlepkový Krtkův dort



Rostlinný krtkův dort je jeden z těch receptů, které jsou neodmyslitelně spojeny s prací HLAVU VZHŮRU. Občas máte možnost ho ochutnat na akcích, kde se mi líbí a když se vám poštěstí, třeba jednou upeču jeden výhradně vám na míru! Odteď už i bez lepku. Chcete? :)


Ano, už od zrodu čistě rostlinného Krtkova dortu jste si říkali o jeho bezlepkovou variantu. Stačilo překvapivě jen několik málo pokusů a stvořila jsem recepturu, která uspokojí i ty nejnáročnější. Pak už stačilo jen počkat na příležitost, kdy dort podrobím zatěžkávací zkoušce přísnými pokusnými králíky a bylo schváleno. Dort může jít mezi vás!






Ingredience

(dortová forma o průměru 22cm)

Těsto:
Náplň:
Šlehačka:

Postup


TIP č.1: Většina běžně dostupných kokosových mlék je plná chemie, při výběru si proto hlídejte složení. Kokosová mléka bez chemie (pouze z kokosu a vody) najdete pod značkou AROY-D, Thai, Marina nebo v DM drogerii pod značkou DM bio či Alnatura, tu najdete i v Globusu (cena kolem 60Kč/400ml plechovka). Pohrejte si i při výběru mouky a zkoušejte je i různě kombinovat. Já teď nejčastěji peču Krtka napůl z celozrnné žitné a napůl z celozrnné špaldové mouky a je také výborný!

TIP č.2: Pokud se vám nedaří vyšlehat šlehačku, stejně jako se to napoprvé nepovedlo mě, neklesejte na mysli, mám plán B i C!
Rychlé řešení, když je málo času: Ve hmotě je škrob (původně slouží jako ztužovač šlehačky), který při zahřátí pudingovatí. Takže hmotu za stálého míchání zahřejte a vznikne vám krém. Pak nechte krém dostatečně vychladnout a poté do něj opatrně vmíchejte kousky čokolády nebo pecičky.
Lepší řešení, když je více času: Dejte hmotu vychladit do lednice (ne do mražáku!) a ona trochu ztuhne. Pak ji zkuste vyšlehat znovu. Kdyby se vám naopak stalo, že se při mixování hmota zdrcne (to se mi povedlo na vysokorychlostním mixéru i na staré Etě), pokračujte v mixování na nejvyšší otáčky (použila jsem můj Omniblend), dokud se voda s tukem opět nespojí. Vznikne však velmi řídká směs, kterou musíte nechat vychladit i několik hodin, kdy opět trochu ztuhne (já nechala přes noc) a pak půjde znovu krásně šlehat.

TIP č.3: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.











*Za všechny krásné fotky u tohoto receptu děkuji mé skvělé kamarádce Barči Karchové.



Vaše

I.❤


Komentáře