Bezlepkový Krtkův dort
Rostlinný krtkův dort je jeden z těch receptů, které jsou neodmyslitelně spojeny s prací HLAVU VZHŮRU. Občas máte možnost ho ochutnat na akcích, kde se mi líbí a když se vám poštěstí, třeba jednou upeču jeden výhradně vám na míru! Odteď už i bez lepku. Chcete? :)
Ano, už od zrodu čistě rostlinného Krtkova dortu jste si říkali o jeho bezlepkovou variantu. Stačilo překvapivě jen několik málo pokusů a stvořila jsem recepturu, která uspokojí i ty nejnáročnější. Pak už stačilo jen počkat na příležitost, kdy dort podrobím zatěžkávací zkoušce přísnými pokusnými králíky a bylo schváleno. Dort může jít mezi vás!
Ingredience
(dortová forma o průměru 22cm)
Těsto:
Náplň:
Šlehačka:
Postup
- Pokud máte kokosové mléko DM bio, pravděpodobě bude tuhé už při zakoupení a rovnou připravené k použití. Dobrá zpráva pro vás, nemusíte čekat s výrobou dortu do druhého dne :) Každopádně i když máte mléko jiné značky, plechovky otočte dnem vzhůru, otevřete a pokud je nahoře čistá kokosová voda, slijte ji do hrnku. Hutnou část nechte v lednici ztuhnout na tvárnou, ale ne zcela pevnou hmotu (nešla by pak šlehat) v míse, ve které budete šlehat šlehačku. Pokud po otevření není voda v plechovce oddělená, neslívejte a nechte mléko v lednici několik hodin odstát (přes noc se určitě oddělí). V plechovce se od sebe vlivem chladu oddělí kokosová složka a voda. My chceme kokosovou složku, tedy hutnou dolní část na šlehačku a vodu (horní část) do korpusu.
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience na korpus. Hrudky z kakaa dobře najdete lehkým třesením mísy, kdy hrudky vystoupají na povrch směsi a lépe se dají rozmíchat.
- Rozmixujte 3pl lněného semínka na prášek. Já mixuju v mlýnku na kávu a pak prášek přesypu do velkého mixéru. Pokud budete mixovat přímo ve velkém mixéru, nechte prášek rovnou v něm.
- Do mixéru dále nalijte 1 hrnek vody z plechovky kokosového mléka. Pokud máte méně, dolijte vodou. Přidejte 65g oleje na pečení a smažení.
- Oloupejte a očistěte jablko a rovněž přidejte do mixéru. Vše rozmixujte do hladka.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Postupně zapracujte tekutou směs do sypké na hladké tekuté těsto, případně přidejte až 1/2 hrnku vody.
- Těsto vylijte do olejem vymazané dortové formy a pečte na 180°C cca 30 minut. Kontrolujte špejlí. Hotový korpus nechte vychladnout v pokojové teplotě.
--------------------------
- Do korpusu vydlabejte prostor pro banány cca centimetr od okraje. Banány podélně rozkrojte na dvě půlky a vyložte jimi korpus.
- Z lednice vytáhněte mísu s hutnou kokosovou hmotou. Výhodou vychlazené mísy je, že se hmota nebude tak rychle zahřívat a půjde lépe a rychleji vyšlehat v krásně pevnou šlehačku.
- Přidejte vanilkový cukr (nebo vanilkový prášek a třtinový cukr) a škrob.
- Vše vyšlehejte do konzistence šlehačky. Pokud se vám to nedaří, přejděte na TIP č.2.
- Pokud se vám šlehačka povedla, vmíchejte do ní čokoládu nebo čokoládové pecičky.
--------------------------
- Šlehačku/krém naneste na banány, vytvořte kopec a celou hroudu pak zasypte drobenkou z těsta, které vám zbylo při dlabání.
- Dort dejte ideálně na pár hodin vychladit, aby šlehačka pořádně ztuhla a promísily se chutě. Lze však jíst i okamžitě, nicméně odleželý je vždy nejlepší!
TIP č.1: Většina běžně dostupných kokosových mlék je plná chemie, při výběru si proto hlídejte složení. Kokosová mléka bez chemie (pouze z kokosu a vody) najdete pod značkou AROY-D, Thai, Marina nebo v DM drogerii pod značkou DM bio či Alnatura, tu najdete i v Globusu (cena kolem 60Kč/400ml plechovka). Pohrejte si i při výběru mouky a zkoušejte je i různě kombinovat. Já teď nejčastěji peču Krtka napůl z celozrnné žitné a napůl z celozrnné špaldové mouky a je také výborný!
TIP č.2: Pokud se vám nedaří vyšlehat šlehačku, stejně jako se to napoprvé nepovedlo mě, neklesejte na mysli, mám plán B i C!
Rychlé řešení, když je málo času: Ve hmotě je škrob (původně slouží jako ztužovač šlehačky), který při zahřátí pudingovatí. Takže hmotu za stálého míchání zahřejte a vznikne vám krém. Pak nechte krém dostatečně vychladnout a poté do něj opatrně vmíchejte kousky čokolády nebo pecičky.
Lepší řešení, když je více času: Dejte hmotu vychladit do lednice (ne do mražáku!) a ona trochu ztuhne. Pak ji zkuste vyšlehat znovu. Kdyby se vám naopak stalo, že se při mixování hmota zdrcne (to se mi povedlo na vysokorychlostním mixéru i na staré Etě), pokračujte v mixování na nejvyšší otáčky (použila jsem můj Omniblend), dokud se voda s tukem opět nespojí. Vznikne však velmi řídká směs, kterou musíte nechat vychladit i několik hodin, kdy opět trochu ztuhne (já nechala přes noc) a pak půjde znovu krásně šlehat.
TIP č.3: S kódem "Hlavu vzhůru" získáte při objednávce na e-shopu svetplodu.cz ZDARMA jako dárek balíček výběrových ořechů "EXCLUSIVE MYX 50g". Kód připište do poznámky k objednávce a pak už se jen těšte na dáreček. :) Odkazy na použité suroviny z tohoto eshopu najdete i v samotném receptu.
*Za všechny krásné fotky u tohoto receptu děkuji mé skvělé kamarádce Barči Karchové.
Vaše
I.❤
Dominika
- 05.01.2022 - 20:15