Barevné špízy na gril
Vždycky jsem měla ráda grilovačky. Jak by ne, když jde zase o jídlo, že? Když ale dojde řeč na grilování bez masa, může kdekdo lehce narazit. Ale nebojte, mám pro vás řešení, a to takové, že pak po vás už pokaždé budou všichni chtít, ať bez těchto špízů ani nechodíte! :)
Podle mě by měl být každý pořádný špíz dokonalou hrou barev a chutí. Už od mala mě bavilo napichovat na jehlice připravené suroviny a nepoplést skládací algoritmus. Jo jo, obsedantně kompulzivní porucha se u mě evidentně vyvíjí už delší dobu. :D
Důležitým prvkem k dokonalosti barevných špízů je marináda, sós, omáčka, "majda", nebo třeba jak říká můj dědeček: "máčalka". Prostě něco, čím to celé potřeme, aby z toho byla chuťová bomba! A recept na jedno takové něco dneska ke špízům taky dostanete, takže úspěch je už téměř zaručen (jen to nespálit!).
Ingredience
(6 středních špízů)
- 1/2 balení uzeného tofu (používám Sunfood nebo Veto)
- 1/2 balení kukuřízků (viz. TIP)
- 1/2 červené papriky
- 1/2 žluté papriky (použijte ty, co zrovna máte, třeba i oranžovou, zelenou, bílou)
- 1 menší cibule
- 1/4 cukety
Máčalka:
- 2 pl oleje na pečení a smažení
- 1 čl hořčice
- 1 čl soli
- 1 čl sladidla (nejlépe mi chutná palmový cukr nebo med)
- 1 čl čerstvě mletého čtyřbarevného pepře
- 1 panák vody
Postup
- Tofu pokrájejte na 0,5 cm plátky a poté každý plátek na 3 kousky.
- Kukuřízky jsou dost hrubé, rozkrojte je tedy podélně a z každého kusu tak získáte dva. Každý pak rozkrojte na 6 kousků.
- Papriku očistěte a pokrájejte na kousky, cuketu na půlkolečka.
- Cibuli si vyberte menší, aby šly napichovat i největší z jejich kroužků. Očistěte ji a krájejte na kolečka.
- Na špejle nebo kovové jehly postupně napichujte suroviny v oblíbeném pořadí. Já začínám paprikou a pokračuji: cibule, tofu, cuketa, paprika, kukuřízek a znovu od začátku.
- Na máčalku nejdříve smíchejte všechny suroviny kromě vody. Pořádně rozmíchejte, až se spojí olej se zbytkem a vznikne homogenní krémová marináda. Tu rozřeďte vodou, i tak bude dost silná a bude se lépe potírat na špízy.
- Špízy dejte grilovat nad oheň, potřete polovinou máčalky a nechte propéct. Poté otočte, potřete druhou polovinou máčalky, dodělejte a můžete podávat.
TIP: Grilování je pro mě příležitost vyzkoušet občas nějaké rostlinné alternativy. U nás doma naposledy sklidil velké ovace právě kukuřízek od firmy Veto, který můžete sehnat v Tescu, Globusu, nebo v Brně třeba ve zdravé výživě Zdraví s chutí. Dělají ještě "čevabčiči", šampiňón řízek (žampionová placka) a "kuřečí stripsy". Vše je veganské a na letní grilovačku jako dělané.
Vaše
I.❤