Do másel, která si doma vyrábím, nikdy nepřidávám další olej. Používám jen ořechy/semínka a špetku soli na vyladění chuti, toť vše. Díky tomu, že vím, jakou kvalitu mají suroviny, které používám, baví mě tahle výroba ještě o to víc. Fakt, že nespotřebovávám další obaly a sklenice, které by mi při nákupu hotových másel brzy doma přetékaly dveřma až k sousedům, je dalším z mnoha důvodů. No a v neposlední řadě hlavně přesně vím, co jím a jak je to čerstvé.
Arašídy, semena podzemnice olejné nejsou oříšky, jak si mnoho lidí mylně myslí, nýbrž se jedná o luštěninu. Pochází z jižní ameriky a je velice oblíbenou potravinou v jídelníčku sportovců, neboť obsahuje pěkných 25% bílkovin. Dále se v arašídech vyskytuje vitamín B1 (thiamin), B3 (niacin), B5, B6 a B9 a například i koenzym Q10. Arašídy jsou známé také velkým obsahem resveratrolu a spoustou dalších antioxidantů blahodárných pro naše zdraví. Arašídy například podporují trávení, vyprazdňování, zasytí na delší dobu, normalizují hladinu cukru v krvi. Zabraňují chutím na sladké a vlčímu hladu, doplňují dobrý cholesterol do těla a odstraňují špatný cholesterol z cév. Podporují růst svalové hmoty, působí jako prevence rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, obezity. Udržují zdravý nervový systém, zlepšují funkci mozku a urychlují metabolismus. To by jako pár důvodů k jejich konzumaci asi mohlo stačit. :)
TIP 1: Arašídy se snažte opravdu koupit nepražené a nesolené. Ty pražené totiž bývají často méně kvalitní a žluklé. Nejraději je kupuju ve zdravé výživě na Lidické nebo v ALFĚ na Moravském náměstí v Brně a to na váhu. Vyjdou tak mnohem levněji a jsou opravdu čerstvé.
TIP 2: Já na másla používám skleničky od kokosového oleje od Purity vision, který seženete v DM drogerii. Do nich se mi vejde jedna 400g dávka hezky po okraj.
Vaše
I.❤