Velké srovnání sušiček potravin

29.5.2017

Sedona nebo Yden? Pokud se zajímáte o profi sušičky potravin, možná jste už měli v hlavě podobný otazník, na který vám možná odpoví tato recenze. A která je vaše oblíbená?


Před více než rokem jsem se konečně rozhodla pořídit si pořádnou sušičku na potraviny a zamilovala se do Sedony Combo. Už už jsem ji měla, když se na trhu objevila nová sušička Yden s infra technologií a já měla opět dilema. Chvilku u mě vyhrávala jedna, pak zase druhá, nakonec jsem si šla už objednávat Ydenku, když ke mě dorazila další zpětná vazba od lidí zasvěcených tomuto tématu. Inu nedalo se svítit, napsala jsem týmu traminal.cz, jestli by byli ochotní mi obě mašiny zapůjčit na zevrubné testování, oni souhlasili a dokonce mi pro vás dali na veškeré sušičky navíc slevu 5% po zadání kódu: 27907687 do kolonky slevový kupón v průběhu objednávky.

Výstupem měsíčního pobytu těchto nádher u nás doma je jejich srovnání v několika různých zátěžových testech, které by měly odpovědět na co možná největší množství srovnávacích otazníků (nejen) v mojí hlavě. Testovala jsem kvalitu výstupních surovin, délku zpracování, spotřebu energie, efektivitu, hlučnost, chuťové, vizuální, pachové a konzistenční vlastnosti zpracovaných potravin, funkčnost, poměr cena/výkon i technické parametry strojů. A jak testování dopadlo? Posuďte sami.



*Fotky staženy z eshopu traminal.cz



1) Technické parametry a info od výrobce

Sedona Combo (SD-P9150)Yden CI IR D5
VýrobceTribestYden
Technologie sušeníteplovzdušnáteplovzdušná / infračervená
Řízení manuálnímanuální / automatické
Průhledná dvířkaanone
Vlhkostní čidloneano
Rozměry (š x h x v)43 x 51 x 35,5 cm41 x 46 x 29 cm
Ovládací panelzepředushora
Počet ventilátorů 21
Počet táců95
Materiál tácůBPA free plastnerez
Plocha tácu33 x 38,9 cm33 x 35,5 cm
Sušící plocha1,155m20,586 m2 / objem 7l
Nastavitelný termostat30 - 68 °C35 - 70 °C
Příkon550 W500 W
Hmotnost13,6 kg8 kg
Záruka5 let2 roky
Obsah balení9x BPA free plastový otevřený tác, 1x BPA free plastový uzavřený tác (oddělovač komor), 1x BPA free odkapávací tác, návod, napájecí kabel5x nerezový tác, odkapávací tác, vzduchový filtr, silikonové chňapky, návod, napájecí kabel
Cena14990,-14990,-


Sušička Sedona Combo (SD-P9150)



*Fotky staženy z eshopu traminal.cz



Sušička Yden CI IR D5





2) Provedené testy

I. Jablka na křížaly

Na jablkách jsem provedla nejvíce testů a to hned v několika různých variantách:

a) 1 tác s kroužky jablek o celkové hmotnosti 450g v každé sušičce

Díky malému obsahu suroviny v sušičkách se jablka usušila nejrychleji ze všech provedených testů. Po dvou hodinách sušení byla jablka v Sedoně stále mokrá ze strany od tácu a suchá z horní strany, kdežto jablka z Yden byla suchá z obou stran. Po uplynutí několika hodin měla Yden jablka usušená, Sedona musela na stejný stav ještě dosušovat. Nakonec i Sedona usušila křížaly rovnoměrně z obou stran, počáteční nerovnoměrné sušení tak později dohnala.



*Na fotce jde vidět využití plochy tácu při stejném obsahu (stejná gramáž) suroviny.
Kovový tác = Yden, plastový tác = Sedona.



b) 1 tác s kroužky jablek, pouze Yden - test režimu INFRA a AUTO (Sedona tento režim nemá)

Infra mód suší jako na sluníčku. Křížaly byly ve srovnání s těmi z předchozího testu z obou sušiček chuťově výraznější a zachovaly si barvu. Byly dost šťavnaté a tak jsem je nechala ještě dosušit pomocí auto módu. U něj jsem však zjistila, že si Yden sama nastavuje teplotu a tak už nemůžete například zajistit sušení v raw verzi, tedy do 42°C. Sušička kontroluje pomocí vlhkostního čidla zbytkovou vlhkost a na displeji zobrazuje její postupný úbytek. Je jen na vás, kdy auto mód přerušíte (podle požadované vlhkosti). Já jsem Yden nechala sušit až do konce a křížaly byly opravdu velmi suché, škrábavé a tvdé. Je to logické, nebyla v nich už žádná vlhkost.

Celkově bych shrnula délku jakéhokoliv sušení jako velmi subjektivní, protože každý preferuje jinou úroveň vysušení suroviny. Proto ani u testů neuvádím délku sušení, závisí totiž i na hrubosti sušených plátků, odrůdě a sezonnosti jablek atd. Pokud byste však chtěli suroviny skladovat například přes zimu, je nutné je vždy uchovat v uzavřených nádobách, jinak do sebe zpátky natáhnou vlhkost. Osobně mi přišlo, že čím více byly křížaly vysušené, tím pomaleji do sebe vlhkost zpátky natáhly.


c) plné sušičky jablkových kroužků

Tento test mě velice zajímal. Jedním z důvodů, proč jsem si chtěla pořídit Sedonu byl ten, že má 9 táců narozdíl od pěti. Vejde se do ní tedy na jedno sušení v podstatě dvakrát více surovin. Otázkou tedy je, zda se to opravdu vyplatí, nebo ne. Proč? Při sušení suroviny uvolňují vlhkost, kterou sušičky odčerpávají. Čím více tedy máte sušičku naloženou, tím více se prodlužuje i doba sušení. V tomto konkrétním případě Sedona sušila o více než 8 hodin déle, aby přibližně vyrovnala konečný stav křížal jako z Yden. I tak byly křížaly ze Sedony vlhčí, ale dál už jsem je sušit nechtěla.

Když jsem následně spočítala energetickou náročnost, došla jsem k závěru, že je sušení v obou sušičkách při plném zatížení spotřebou energie srovnatelné, možná trochu výhodnější u Yden (opět závisí na více faktorech jako vlhkost surovin, hrubost, preferovaná úroveň vysušení). Při plnění sušiček jsem si tedy naopak začala klást otázku, jak často bych dokázala naplnit 9 táců, abych využila plný potenciál Sedony.



*Stav po několika hodinách sušení. Yden (vlevo) má jablka rovnoměrně usušená, zatímco Sedona (vpravo) má ve stejný čas některá téměř nevysušená a některá dosušená v závislosti na umístění v sušičce.



d) plné sušičky jablkových kroužků, test módu TST u Sedony vs. infra u Yden

Jako další se nabízel srovnávací test využití speciálních funkcí obou sušiček. Zatímco u Yden jsem zvolila infra mód, jehož předností by měla být vyšší šetrnost sušení a zachování více živin, podobný efekt by měla u Sedony plnit funkce TST. Výhodou funkce TST je, že sušička sama automaticky přepne z režimu FAST na režim RAW po předem nastavených časech. Nevýhodou však je, že si musíte pořádně přečíst návod a být ostražití, když sušičku nastavujete. Mě se totiž stalo, že jsem ji pravděpodobně nastavila špatně. Pak jsem byla velmi překvapená, že Sedona zvládla křížaly nasušit tak neuvěřitelně rychle. Až zpětně jsem se dostala k tomuto "háčku" a tak se tedy veřejně přiznávám. :)

Všimněte si také gramáží surovin na plné sušičky. I v předchozím testu byly sušičky naložené do plna, nicméně je zde vidět, že opravdu závisí na tloušťce suroviny. V tomto případě jsem pravděpodobně krájela širší plátky a tak se do sušiček vešlo více.





Závěr

Vzala jsem výstupy ze všech těchto testů a nechala několik nezávislých pokusných králíků porovnat chuťové, pachové a konzistenční vlastnosti výsledků. Tito lidé dopředu nevěděli, v jakých přístrojích byly křížaly sušeny ani jakým postupem. Dospěli jsme k závěru, že většině chutnají křížaly více šťavnaté, tedy ne úplně vysušené (Dostali ke srovnání křížalu ze stejného jablka ale z jiných sušiček, obě však sušily stejně dlouho). U této varianty tedy pro Yden hlásili intenzivnější chuť a původní barvu a u Sedony šťavnatost. Když dostali ke srovnání stejně prosušené kousky, hodnotili pozitivněji křížaly z Yden, které byly chuťově zajímavější a "opravdovější".

Byl poznat i rozdíl mezi infra a teplovzdušným módem u Yden, kdy po infra sušení měly křížaly pěknější barvu, strukturu i chuť. Některé křížaly ze Sedony během sušení zhnědly, pravděpodobně kvůli nerovnoměrnému sušení. Proto mi v tomto ohledu Sedona moc nevyhovuje, jelikož dorovnává rozdíly v nerovnoměrném sušení až ke konci, což může být limitující pro ty z nás, kteří nechtějí mít surovinu zcela prosušenou. (Týká se spíše placek, wrapů a podobně). Nerovnoměrnost sušení v různých částech sušičky Sedona (horní tác/prostřední tác/dolní tác + u ventilátoru/u dvířek a rovněž při porovnání sušení ze strany od tácu nebo shora) mě nutila suroviny během sušení otáčet, abych urychlila celý proces a nezůstaly mi nedosušené kousky. To se mi však v několika případech stejně nepovedlo a z celé sušičky zůstal celkem cca 1 tác nedosušených křížal, což stojí další čas i energii na dokončení sušení.



*Namátkou vybrané dva z devíti táců ze Sedony, ze kterých jsem vytřídila usušené křížaly a ty nedodělané nechala na tácu. Podobně na tom byly i ostatní tácy.



*Všechny nedosušené křížaly jsem následně dala dohromady a vznikl tak cca 1 a půl tácu křížal, které by ještě potřebovaly dosušit.



II. Jablka a hrušky na křížaly

Sušení křížal mi nedalo spát a tak jsem vyzkoušela usušit ještě hrušky a doložila je v sušičkách jablky celkem na 3 tácy.

U sušení hrušek se ukázala výhoda kovového tácu Ydenky. Protože jsem měla hrušky velmi zralé a vodnaté, při sušení začaly hodně lepit. Zatímco z kovového tácu šly pěkně oddělat a na tácu nezůstalo v podstatě nic, z plastového tácu Sedony se hrušky velmi špatně sundávaly, byly velmi nerovnoměrně usušené a ze strany od tácu stále mokré. Hrušky jsem nakonec v Sedoně dosušila, což trvalo několik dalších hodin. Při chuťových a konzistenčních testech lidé uváděli stejná pozorování, jako u jablek, tedy sladší a lépe vysušené kousky od Yden, zatímco méně sladké avšak šťavnaťější (méně vysušené) kousky od Sedony.



III. Jahodové kůže, perníčky a petrželová nať

Protože jsem potřebovala udělat co nejvíce testů v co nejkratším čase a zároveň jsem nechtěla mít zapnuté poloprázdné sušičky, testovala jsem i více různých typů sušení naráz. Do sušiček jsem tedy umístila po jednom tácu jahodového pyré na kůži, jeden tác s raw perníčky a během sušení přidala navíc ještě po jednom tácu čerstvé petrželové nati.

V návodu od Yden jsem se dočetla, že při sušení placek, wrapů a kůží je vhodnější použít teplovzdušný mód díky cirkulaci vzduchu uvnitř sušičky. Sedona žádná specifika pro sušení těchto potravin neuvádí. Už při nandávání pyré na tácy jsem ocenila rovnou plochu tácu Sedony, díky čemuž se mi hmota rozprostírala mnohem lépe. Tác Yden má sice designový, nicméně dle mého názoru naprosto zbytečný, prolis loga, díky čemuž se hmota v prolisu seskupuje a je nerovnoměrně rozprostřená na tácu. Během sušení byly kůže ze Sedony více lepivé ze strany od tácu, než u Yden, ale byly rovnoměrněji usušené díky rovnému povrchu tácu. Kůže z Yden se sušily spíše od krajů ke středu, kde byly díky prolisu tlustší.



*Porovnání procesu sušení v Yden, před, po usušení a po sloupnutí.



*Porovnání procesu sušení v Sedoně, před, po usušení a po sloupnutí.



S perníčky si naopak lépe poradila Yden. Prosušila je opět více rovnoměrně a díky tomu, že je kovový průplet tácu z tenkých drátů, perníčky nebyly zespodu mastné a prosušily se až do středu. V sedoně byly perníčky velmi mastné ze strany od tácu a uvnitř zůstaly vlhké, takže bylo nutné prodloužit dobu sušení. Zde záleží na preferenci konzistence výstupní suroviny, nicméně pro mě bylo podstatné, aby se perníčky prosušily kompletně a měly tak delší trvanlivost.

Největším překvapením pro mě byly výsledky sušení petrželové nati. Zatímco Yden si s ní hravě poradila, prosušila ji rovnoměrně a lístky zůstaly na svém místě, v Sedoně se děla jedna velká párty. Větrák lístky odfoukal ze svého místa, některé vypadaly, že v sušičce vůbec nebyly i po prodloužení doby sušení a jiné byly naopak prosušené úplně. Tato nerovnoměrnost byla tak markantní, že díky své neefektivitě bych Sedonu pro sušení bylinek nedoporučila, pokud nemáte opravdu pevné nervy a dostatek času.



*Porovnání procesu sušení v Yden, před a po usušení.



*Porovnání procesu sušení v Sedoně, před a po dosušování (cca +2h navíc oproti Yden).
Všimněte si téměř neusušených lístků v pravém horním rohu pravé fotografie, naopak zcela prosušených lístků uprostřed tácu v dolní části pravé fotografie a rovněž odfouknutí lístků z původního místa.



IV. Banánovo-čokoládové palačinky a zeleninové tortilla wrapy

I když jsem palačinky a wrapy sušila zvlášť, dám je do dejdnoho shrnutí, neboť oba typy surovin daly stejné výsledky. Sušičky byly nastaveny v obou případech stejně.

Všechny placky vykazovaly při sušení stejné výsledky, ať už se jednalo o palačinky nebo wrapy. Stejně jako při jahodových kůžích, i zde bylo obtížnější rovnoměrně rozprostřít hmotu do tácu od Yden. To zabere určitě více času, než u Sedony, nicméně jsem zjisila, že při trošce obratnosti se dá naučit rozprostírat hmotu i do Yden rovnoměrněji. Opět se projevila nerovnoměrnost sušení v Sedoně, kdy se placky sušily nejdříve více ze strany od větráku a od dvířek se moc nesušily. Yden sušila od krajů ke středu, kde bylo díky prolisu hmoty více a placka byla tlustší. Zatímco nerovnoměrnosti sušení v Sedoně nelze nijak zabránit, nerovnoměrnost sušení v Yden můžete ovlivnit vlastním talentem správně rozprostřít hmotu na tác. Pak vám bude sušička sloužit perfektně. Při delším čase sušení se odchylky srovnaly a obě sušičky poskytly stejné výstupy jak konzistencí, tak chutí. Pokud jste však z těch, kdo mají rádi placky méně vysušené, doporučuji spíše Yden, která nerovnoměrnost stahuje rychleji. Sedona suší všeobecně pomaleji.



Celkový závěr testovací části

Téměř ve všech testech u mě osobně vyhrála Yden a to hlavně díky své nenáročnosti během sušení (nemusíte tácy nijak otáčet nebo měnit mezi sebou). U Sedony mě toto lehce limitovalo v případech, kdy jsem věděla, že nechci surovinu dosušit úplně. I tak vždy trvalo sušení Sedoně déle než Yden. Zaujal mě i infračervený mód Ydenky, který mě přesvědčil o tom, že opravdu dokáže v surovině zachovat intenzivnější chuť i barvu a dle mého i živiny. Ve všech těchto ohledech tedy shledávám Yden jako praktičtější. Naopak v případě, kdy byste chtěli sušičku využívat především na sušení placek, kůží a wrapů, u kterých jde také o počet kusů usušených za jednotku času, sáhla bych po Sedoně.



3) Uživatelské srovnání

Účelnost sušiček jako takových je jedna věc, nicméně my, ženy, řešíme taky pár dalších věcí navíc. Asi vás zklamu, více barevných kombinací, jako u jiných kuchyňských spotřebičů, se neprovádí, takže ber, nebo nech být. Přináším však pár základních poznatků, které je dobré vědět ještě předtím, než si definitivně vyberete tu svou krásku.


I. Velikost a váha přístroje

V úvodu jste si v tabulce mohli všimnout celkových rozměrů sušiček i jejich váhy. Z toho plyne, že Sedona je celkově větší i těžší, takže počítejte s tím, že je to vlastně taková RAW trouba (dokonce tak i vypadá). Yden je sice menší a lehčí, nicméně i na tu platí stejné zásady. Na nějaké časté velké přesunování je moc neužije a já za sebe radím: najděte sušičce takové místo, odkud ji nebudete muset přesouvat, když ji budete chtít použít. Protože zaprvé: sejde z očí, sejde z mysli a za druhé: komu by se to chtělo pořád vytahovat?


II.Prostor pro umístění sušičky

Obě sušičky vyžadují trochu prostoru v zadní části od zdi, aby mohl větrák dobře odčerpávat vzduch. Zároveň je důležité mít sušičku na tvrdém, rovném podkladu a v místnosti, kde není tuze vlhko a prašno. Yden má navíc výhodu, že obsahuje filtr, takže máte ještě o trochu větší jistotu v čistotě vzduchu, který kolem potravin proudí. Zatímco Sedona se otevírá jako běžná trouba, tedy madlem shora dolů, Yden se otevírá do boku, takže je potřeba počítat s menší rezervou na plné otevření dvířek tak, abyste dovnitř pohodlně zasunuli tácy.


III. Ovládání

Vzhledem k tomu, že Sedona vypadá opravdu hodně jako trouba, má spousta lidí tendenci umisťovat ji přímo do kuchyňské linky. Pokud jí zajistíte dobrou cirkulaci vzduchu v zadní části, nic tomu nebrání. Má totiž ovládání na čelní straně, takže ji můžete pohodlně ovládat i vestavěnou. Yden má naopak ovládání shora, takže není úplně vhodná pro vestavění do linky. Hodí se spíše tam, kde na ni uvidíte i lehce shora, abyste mohli kontrolovat stav procesu sušení.


IV. Ohlášení konce sušení

Člověka by nenapadlo, že tohle bude pro někoho (jako třeba pro mě) jedna ze zásadních otázek. Když je se sušením hotová Sedona, zapípá a pak se vypne. Yden mě zaskočila tím, že pípá jako tamagochi, dokud k ní nedojdete a nevypnete ji ručně. Vypla by se i sama, ale až poté, co se vnitřní teplota sníží na 37°C a to může trvat i několik hodin! Takže pokud jste nikdy nebyli dobří v plánování, Yden vás vycvičí, jinak k ní budete muset vstávat jako k miminku. Pořád mi nejde do hlavy, proč u tak drahého stroje nenaprogramují funkci odloženého startu stejně jako u pračky nebo jednoduše nechají sušičku pípnout a pak ji vypnout. No, co už.


V. Funkčnost táců

O tom, že má Yden jen pět táců a zároveň je plocha každého tácu menší, už víte. Co je ale taky dobré zmínit je fakt, že Yden má tácy hlubší. Pokud tedy chcete sušit prostorově výraznější suroviny, jako třeba marinovaný květák, brokolici, kadeřávek apod, v Sedoně s tím budete mít trochu problém, protože má tácy velmi blízko nad sebou a tak se tam nevejdou moc vysoké suroviny. Už když jsem do Sedony nandávala petrželovou nať nebo marinovaný kadeřávek, shrnovaly se mi některé lístky, protože drhly o tác nad nimi. Nejenom, že tak zašpiníte tácy, které pak musíte čistit, ale máte i surovinu na místě, kde jste ji mít nechtěli.


VI. Vlhkostní čidlo

Yden má tu výhodu, že má navíc jako zatím jediná na trhu (2017) vlhkostní čidlo, které dokáže zaznamenat zbytkovou vlhkost v potravině a tím ji dokonale vysušit. Pokud tedy chcete sušit takové suroviny, které byste si rádi dlouhodobě uschovali a potřebujete v nich mít tím pádem nulové množství vody, Yden se postará za vás. Sedona tuto funkci nemá, takže zde musíte vsadit na vlastní intuici.


VII. Čištění

Zatímco čištění vnitřních ploch sušičky zvládnete navlhčeným hadříkem, sušící tácy vám můžou dát pěkně zabrat v závislosti na tom, co na nich sušíte. Tácy ze Sedony mají velmi hustý a členitý povrch, který mě hned při prním čištění odradil od pořízení. Yden má sice v tácech prolis loga, nicméně drátěný povrch umyjete raz dva.



*Spodní strany táců.



4) Osobní rozhodnutí

Po tom všem, co jsem vám tu napsala, jsem se rozhodla pořídit si domů Yden i přesto, že jsem původně fandila více Sedoně. Přiznávám, že to bylo i z toho důvodu, že Sedona vypadá více jako trouba, je na trhu déle a já jsem v tomhle jednoduše docela konzerva. Futuristický styl Ydenky mě zrovna dvakrát neoslovil, ale tahle mašina mě sama přesvědčila o tom, že stojí za to mít ji ve vlastní kuchyni. A tak se taky stalo a já na ní už nějakou dobu suším jako o život. Přeji i vám, ať si vyberete tu, která bude vašim požadavkům vyhovovat nejlépe. Pevně věřím, že pokud jste dočetli až sem, máte zase o pár otazníků v hlavě méně a pokud vám tam přecijen ještě nějaké zůstaly, neváhejte mi napsat a na cokoliv se zeptat, moc ráda vám nezávazně poradím! Sušení zdar.

Vaše

I.❤


Komentáře





Iva

- 10.07.2023 - 18:28

Dobrý den, moc dekuji za podrobnou recenzi. Rozhoduji se jako vy před lety. Zajímá mě zda vám sušička stále slouží. Dvouletá záruka je zatím to jediné co mě od zakoupení Yden odrazuje. Děkuji velmi za ochotu.

Sima

- 30.05.2019 - 22:50

Taktéž za sebe doporučuji Yden sušičku. Velice schopná a kvalitní sušička.

Jana

- 03.09.2018 - 14:12

Dobrý den, děkuji za vyčerpávající informace! Rozhoduji se mezi Sedonou, Exalibrem a Ydenem. Po přečtení Vašeho článku asi opravdu vyhraje Yden. Chci se ale zeptat - opravdu suší tak, že se během celého sušení nemusí otáčet tácy a přemisťovat je ýš/níže?? A je Yden tak dokonalá nebo přeci jenom jste po delším užívání narazila na nějakou "vadu na kráse"?? Sušička je poměrně drahá, dosud jsem moc nesušila, protože již 2 moje levnější sušičky buď nedosušily nebo naopak vše bylo přesušeno (i když měly časovač), nebyla jsem spokojená. Chtěla bych si koupit sušičky, do které bych dala ovoce, zeleninu.... zapnula a nemusela se již více ničeho všímat, vše by bylo usušeno rovnoměrně, vše o.k. Děkuji za zprávu a přeji hezký den. Jana

HLAVU VZHŮRU

- 06.09.2018 - 14:48

Krásný den, milá Jano. Já jsem se před lety rozhodovala stejně jako Vy mezi těmito třeti značkami. Jak jste se jistě dočetla, vybrala jsem si nakonec i díky možnosti zevrubného testování právě Yden. Co se týče toho (ne)otáčení táců, je to velmi ošemetný dotaz. V případě, že na tácy umístíte suroviny opravdu ve stejném stavu, tj pokrájené na stejně tenké plátky, surovina bude mít stejný obsah vody v každém kousku, pokud by se jednalo o tekutinu například na ovocné kůže, tak za předpokladu, že bude opravdu hmota rovnoměrně rozprostřená a to ve stejném množství na každém z táců, pak opravdu není nutné tácy měnit ani otáčet. Příroda je však nevyzpytatelná a tak se zřídka může stát, že jedna placka bude vlhčí než jiná, že křížala vepředu sušičky bude měkčí než ta vzadu a podobně. Rozdíl je však v porovnání s ostatními zmiňovanými značkami minimální a zanedbatelný. jediné, co mi na Yden chybí je funkce odloženého startu, ta by se mi hodila a také vypnutí zvukového upozornění při ukončení sušení, neboť se v intervalu opakuje, dokud sušičku nevypnete nebo se sama nezchladí na pokojovou teplotu. Poslední vychytávkou by mohlo být nastavení automatického sušení v kombinaci s raw módem. Sušička si totiž na základě vlhkosti suroviny sama navyšuje optimální teplotu a tudíž je otázkou, jak moc raw dokáže surovinu udržet. To už jsou však dle mého názoru velmi pokročilé požadavky. :D Snad Vám tato zpětná vazba pomohla při rozhodnutí, moc Vám přeji, abyste byla se svou sušičkou spokojená a využila ji na maximum. S úsměvem, Ivana Fitzková