Veganem v USA - Washington DC

4.7.2016

Na Den nezávislosti v hlavním městě Spojených států - Washingtonu DC? Tak to je výzva! Bude město opravdu tak přeplněné, jak se očekává? A co obchody, bistra a restaurace, budou otevřené, protože jsme ve velkoměstě, nebo naopak zavřené, protože je státní svátek? A najde se něco k snědku i pro mě?


Noční cesta do Washingtonu autobusem pro mě byla jedno velké nezapomenutelné peklo. Pravděpodobně jsem se nějak špatně pohnula a skřípla si nerv u levé lopatky, což zapříčilo naprostou nemožnost pohybu téměř všemi směry. Čtyřhodinová snaha o usnutí v autobuse proto byla zcela marná a já, nevyspalá z předchozí dlouhé noci po párty v Hope už jsem toho měla vážně plné kecky podobně jako ostatní členové výpravy. A to je situace, kterou vážně nikomu nepřeju. Když jsme takhle při přesunu washingtonským metrem jeli na eskalátoru, z jehož konce šlo vidět jen zářivé světlo, napadaly mě dost sarkastické komentáře typu: světlo na konci tunelu, cesta do nebe ... napůl v mdlobách jsme vyjeli do víru velkoměsta a všem bylo naprosto jasné, že je na čase trošku ubrat plyn.






Hned po příjezdu do Washingtonu bylo evidentní, že tento den se bude odpočívat a nic moc nezvládneme. Hladoví jsme se dokodrcali s plnou polní do nejbližší panerie abychom dobili energii vydatnou snídaní, ještě než dorazíme na hotel. Zjistili jsme totiž, že když my Perhalovi máme hlad, tak jsme pěkně nerudní a vážně s náma není řeč! Okamžitě mi do oka padl řádek: Power Almond Quinoa Oatmeal. Přesně tohle jsem potřebovala! Navrch jsem si přiobjednala jeden banán a snídaně šampiona byla na světě.






Před polednem jsme dorazili do hotelu, pokoj však ještě nebyl připravený a tak se spaní nekonalo. Odložili jsme kufry a vydali se alespoň na vzduch. Hadrové nohy nás dovlekly k Bílému domu, nahodili jsme pár úsměvů, udělali nějaké ty selfíčka a mířili k Lincolnovu památníku. Tam jsme však nedošli. Táta totiž zahlásil, že už vážně nemůže a ostatním to dle výrazů v obličejích přišlo více než vhod. Zamířili jsme směrem zpátky na hotel a po cestě skočili na nudle do bistra. Po mém již tradičním ujištění o složení jídla jsem si objednala rýžové nudle se zeleninou, arašídy a sezamem. Míra pálivosti této dobroty mě však donutila ji smíchat a rozdělit spolu s dvěma porcemi od mámy a sestry, které měly taky objednáno čistě rostlinně. Brácha s tátou si objednali před námi, u stolu jsme zjistili, že vlastně všichni máme veganský oběd, protože oni nějak nepochopili, že maso se k nudlím objednává navíc. :)






Po příchodu na hotel naši s bráchou zaparkovali do postele a my jsme se se sestrou vydaly na nákup zásob. Na internetu jsem našla nejbližší obchody a k mému potěšení byl nejblíže právě Whole foods market - americký supermarketový řetězec s velkým podílem bio produkce především od lokálních dodavatelů, s bezobalovým prodejem, hromadami toho nejčerstvějšího ovoce a zeleniny, spoustou připraveného jídla ve stylu To-Go a důrazem na šetření životního prostředí. Jestli existuje veganský ráj, mohlo by to být právě tady! Poprvé v životě jsem viděla paní připravovat guacamole přímo uprostřed sekce s ovocem a zeleninou a šlo vidět, že ta to má naprosto v malíku. Na průzkum sortimentu by mi nestačil ani celý týden, nicméně jsem vyfotila alespoň co se dalo, než mě sestra z obchodu odvlekla :D Nakoupila jsem mini ochucená ořechová másla na otestování, nějaké to jídlo do zásoby a navrch za odměnu veganský čokoládový muffin. Mňam! Zbytek dne jsem už pak strávila jen odpočinkem a lehkou večeří v podobě chlebu s čokoládovým ořechovým máslem.


















Druhý den ráno nás čekala hotelová snídaně. Na výběr byla studená kuchyně, džusy, čaj, káva, vločky, křupínky a granola, ovocný salát z hrozna, melounů a ananasu, tvaroh, jogurt, marmelády, a čerstvé lesní ovoce. Já jsem zvolila vločky zalité pomerančovým džusem s lesním ovocem a k tomu ovocný salát. Trošku mi při výběru chyběla nabídka oříšků či semínek, ale i tak jsem si pochutnala a vydatně se najedla. Během dne jsem popíjela litr zeleného Naked juicesmoothie a prokládala jej banány. Po prohlídce Capitolu a muzea vesmíru a letadel jsme zamířili opět k Lincolnovu památníku, který jsme den předtím nezvládli. Všude byla spousta lidí, policistů, vojáků a zátaras kvůli Dni nezávislosti a chystanému ohňostroji. Počasí nám moc nepřálo, bylo zataženo a střídavě pršelo, což však bylo naprosto ideální k otestování voděodolnosti mých barefoot bot. O tom ale zase někdy příště. :)






U Lincolnova památníku si naši zašprýmovali na téma veganských hranolek, jakože jestli to teda vyhovuje všem kritériím, kterým má strava v USA podléhá. Haha, no jistě, že ano. Ověřeno. A kdybych náhodou chtěla i nutriční hodnoty, postavili pro tyto případy před ten malinkatý obchůdek i ceduli se zpracovanými údaji pro veškerou jejich nabídku! :) Běžně hranolky nejím, ale ta atmosféra si o to vyloženě říkala. A protože si taky občas ráda dám nějaký ten junk food, pochutnala jsem si jak se patří. Lehce jsme se tedy hranolkami posilnili a vydali na cestu směrem do nudlového bistra ze včera. Pokud někdy pojedete do Washingtonu, tak to nudlové bistro vám vážně doporučuju, mě tam moc chutnalo! Jmenují se Noodles & Company a najdete je na 17St NW.

Po jídle jsme to rychle otočili zpět na hotel, popadli kufry, rozloučili se na recepci, popřáli si pěkný Den nezávislosti a vydali se směrem na metro -> autobus -> letiště. Dojídáme zbytek zásob abychom odlehčili kufry a pomalu se ukládáme ke spánku v letištní hale. Nad ránem nás čeká odbavení a přelet nad Spojenými státy směr Los Angeles.












A už si to letíme do Los Angeles - města andělů, hollywoodských hvězd a nekonečných pláží. Tam, kde vedle třpytu honosných vil a aut dýchá bída chudých. LA nás pohostí čtyřdenním pobytem v útulném bytečku v oblasti Hollywoodu, s chodníkem slávy přímo pod nosem. Když jsme před několika měsíci kupovali letenky, byly už jen čtyři. Brácha proto letí letadlem hned za námi. Setkáme se na letišti včas a v plném počtu? Přiletí i všechna dvě naše zavazadla? A jak si dám svou vegan výzvu právě zde, když už po kapsách nemám ani kousek banánu? To vše se dozvíte v pokračování série Veganem v USA, tentokrát pod hlavičkou Veganem v USA - Los Angeles (alias LA).

Vaše

I.❤


Komentáře